Kıbrıs

İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Önerisi Resmi Gazete’de

Abone Ol

İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Önerisi Resmi Gazete’de yayınlandı. Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili, CTP Parti Grubuna bağlı bazı milletvekilleri ve bağımsız vekiller Jale Refik Rogers ve Ayşegül Baybars Kadri tarafından sunulan bu öneriyle ilgili 20 gün içinde görüş ve öneriler sunulabilecek. Bu öneri ile birlikte çalışanların birikimlerini daha verimli kullanabilmesi hedefleniyor.

İhtiyat Sandığı (Değişiklik) Yasa Önerisi Genel Gerekçesi ise şöyle:

İhtiyat Sandığı ve benzeri sosyal güvenlik fonlarının yönetiminde, iştirakçilerin temsili esas olmalı ve bu tür Fonların yönetim ve işletilmesinde, iştirakçilerin temsilcileri söz sahibi olabilmelidir. Bu demokrasinin ve katılımcılığın bir gereğidir.

Yönetim Kurulu ile Bakanlık ve Bakanlar Kurulu arasındaki ilişki, mevcut yapıda tam ve katıksız bir vesayet rejimini öngörmektedir. İhtiyat Sandığı fonlarını yönetmek üzere atanan veya seçilen üyeler, mevcut Yasada, ürettikleri tüm kararların uygulanabilirliği Bakanın onayına bağlı olması nedeniyle, adeta işlevsizleştirilmekte ve üye olmaları hiçbir anlam taşımamaktadır.

Mevcut yasa ile oluşturulan Yönetim yapısı ve bu yapının işleyişine ilişkin düzenlemeler, bir yandan temsiliyet ve işlev sorunu yarattığı gibi, bir yandan da, yasa ile düzenlenmesi gereken konuların doğrudan tüzükle düzenlenmesini öngörmekte olması ve Fonların yönetiminde ve değerlendirilmesinde gözetilmesi gereken ilke ve ölçütlere yer verilmemiş olması nedeniyle, yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesine terslik de yaratmaktadır.

Yasa yaparken Yasa Koyucunun gözetmesi gereken temel ilkelerden biri, hukuk devleti ilkesinin gereği olarak, Anayasa’ya uygun yasa yapmaktır. Kamu Tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan 'İhtiyat Sandığının Bütçesi ve kesin hesaplarının da, Anayasa gereğince, Cumhuriyet Meclisinin onayından geçmesi gerekmekte iken, Yasada bu yönde herhangi bir kural bulunmamakta ve Sandık Bütçesi Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanıp yürürlüğe girmektedir.

Yasa Taslağı, bir yandan Anayasaya uyarlığı sağlamak; bir yandan katılımcılığı yaygınlaştırmak ve kendi katkılarıyla oluşturulan Fonların yönetiminde ve işletilmesinde iştirakçileri söz sahibi yapmak; bir yandan ti.im iştirakçi kesimlerin, katkı koydukları fonun yönetim ve işletilmesinde aktif rol oynamalarına ve doğrudan uygulanabilir nitelikte kararlar üretebilmelerine olanak yaratmak ve bir yandan da keyfi uygulamaların önüne geçebilmek için, Fonların yönetim ve işletilmesinde gözetilmesi gereken ilke ve ölçütlere yer verilmek ve

Yöneticiler yetkilendirilirken, sorumluluk yükletilmek suretiyle, Yönetimde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesinin yaşama geçirilmesi amaçlarıyla hazırlanmıştır.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }