Dünya

IFAW araştırması: Yaban hayatı suçlarıyla diğer şiddet suçları arasında ciddi bağlantı var

Abone Ol

Birleşik Krallık'ta (BK) yaban hayatına karşı suç işleyenlerin genellikle uyuşturucu ve ateşli silahlar içeren suçlarla ve şiddet suçlarıyla bağlantılı olduğu yeni bir araştırmada belirtildi.

Akademisyenler, yakalanma riskinin düşük ve kârlarının yüksek olacağını düşündüklerinden suç çetelerinin, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi faaliyetlerden yasadışı yaban hayatı ticaretine yöneldiğine dair uyarıda bulunuyor.

Yaban hayatı suçları geyik ve balıkların kaçak avlanması, porsuk dövüşü, tazıyla kır tavşanı kovalama ve fildişi ticareti gibi çok çeşitli suçları kapsıyor.

Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (International Fund for Animal Welfare/IFAW) yönetiminde yapılan, Nottingham Trent ve Gloucestershire Üniversitelerindeki kriminologların hazırladığı çalışma, alandaki uzmanlarla 16 polis teşkilatından memurların birinci elden ifadelerine ve daha önceki akademik çalışmalara dayanıyor.

Hayvan istismarıyla şiddet suçları arasında "rahatsız edici bir bağlantı" görüldüğünü belirten araştırmanın yazarları, hayvan istismarından suçlu bulunan kişilerin yüzde 70'inin başka suçlar da işlediğine işaret eden diğer araştırmalara dikkat çekiyor.

Araştırmada şu bulgulara yer verildi:

  • Çalışmaya katılan polis güçlerinin 5'te 4'ü yaban hayatı suçlarının hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarıyla bağlantılı olduğunu belirtti.
  • Polislerin yarısıysa yaban hayatı suçlarının ateşli silahlar ve şiddet suçlarıyla bağlantılı olduğunu düşünüyor.
  • Araştırmaya katılan polislerin yüzde 38'i de yaban hayatı suçlarını uyuşturucuyla ilişkilendirdi.

Çalışmaya katılan polislerden biri, "Hayvanlara karşı işlenen suçlarla insanlara yönelik şiddet arasında kanıtlanmış bağlantılar var ve suçlular eninde sonunda hayvanlardan, insanlara karşı şiddet suçları işlemeye geçiyor" diye yazdı.

Araştırmada yaban hayatı suçlarının organize suçlarla ilişkisinin, topluluklar üzerinde "çok olumsuz bir etki" yarattığı belirtiliyor.

Çalışmada, "Örneğin tazıyla kır tavşanlarının kovalandığı ve porsuk ininden porsukların çıkarılıp dövüştürüldüğü bölgelerde yaşayanların gözleri korkutuluyor ve mülklerine zarar veriliyor" deniyor.

Görüşülen kişilerden biri, "Tazıyla kır tavşanı kovalayan çeteler şiddet yanlısıdır, genellikle şiddete meyilli suçlulardır. Çiftçileri ciddi biçimde tehdit ederler" dedi.

Çiftçiler arazilerinde çetelerle karşılaşıyor ve eğer hemen polisi ararlarsa yakın gelecekte kendilerinin ve çiftliklerinin başına çok ama çok ciddi bir bela geleceğinden şüphe etmemeleri sağlanıyor... Bu tehditlerin kesinlikle şakası yok.

Her yıl aralarında kır tavşanları, yarasalar ve yırtıcı kuşların da bulunduğu binlerce hayvan yasadışı şekilde zehirleniyor, yakalanıyor ve saldırıya uğruyor.

Ancak raporda, polis bunları BK İçişleri Bakanlığı'na bildirmek zorunda olmadığı için suçların fark edilmediğini ve bu nedenle de kesin rakamlara ulaşmanın imkansız olduğu uyarısında bulunuluyor.

BK Ulusal Yaban Hayatı Suçları Birimi Başkanı Başmüfettiş Kevin Kelly şöyle diyor:Yasadışı mali kazanç elde etmek için hayvanları ve toplumu istismar eden organize suç örgütleriyle ilgili ilk elden deneyime sahibim... Ve hayvanlara karşı gösterilen zulüm ve barbarlık seviyelerinin en kötü korkularımın çok ötesine geçtiğini üzülerek gördüm.

BK hükümeti yaban hayatı suçunun öncelik olduğunu iddia etmesine rağmen akademisyenler, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'yle Hukuk Komisyonu'nun bu suçla nasıl mücadele edileceğine dair tavsiyelerinin uygulanmadığını söylüyor. Araştırmaya katılan polis güçlerinin birçoğu bu meseleyi kendi açılarından bir öncelik olarak görmediğini belirtti.

The Independent, yorum için BK hükümetiyle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı. (İndependent Türkçe)

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }