Kıbrıs

İçişleri Bakanlığı, “vekaletnamelere kaymakamlık onayı zorunluluğu” uygulamasını iptal etti

Abone Ol

   Ülkemizde devlet tarafından yetkilendirilen tasdik memurlarının düzenlediği vekaletnamelere kaymakamlıklarca “onay zorunluluğu” getirilmesi uygulaması, kısa sürede yürürlükten kaldırıldı.  

   Eleştirilere kulak veren İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, gerekli teknolojik altyapılar tamamlandıktan ve daha pratik bir zemin oluşturulduktan sonra yürürlüğe koymak üzere şimdilik uygulamayı durdurdu.

   Bağımsız Gazete’ye konuşan Öztürkler, güvenlik tedbirlerini artırmak, istismarları ortadan kaldırmak için kaymakamlıklardan onay zorunluluğunun getirildiğini ancak teknolojik altyapı yetersizliği ve pratik olmadığı gerekçesiyle bu uygulamanın gecikmelere yol açtığının deneyimlendiğini söyledi.

   Gelen eleştirileri ve talepleri değerlendirerek, haklı bulduklarını belirten Bakan Öztürkler, gerekli teknolojik yeterlilik sağlandıktan ve e- devlet uygulamasına geçtikten sonra söz konusu uygulamaya yeniden döneceklerini kaydetti.

    Öztürkler, şöyle konuştu:

    “Amacımız istismarları önlemek, güvenlik yöntemlerini ileri seviyeye ulaştırmak, tedbirleri artırmaktı. Tasdik memurlarının düzenlediği vekaletnamelere kaymakamlıklarca onay zorunluluğu getirilmesi uygulamasını vatandaşlara zorluk çıkarmak, formaliteleri artırmak için yapmadık. Ancak gelen şikayetler ve eleştiriler uygulamanın bazı sıkıntılar yarattığı, zaman kaybettirdiği yönünde. Biz de bunları dikkate alarak, uygulamayı ileri bir tarihe erteledik. Kamu kurumları e- devlet uygulamasına geçtiğinde söz konusu uygulama devreye girecek. Gerekli altyapı hazır olduğunda hiçbir sıkıntı yaşanmadan kaymakamlıklardan onay yaptırılacak…”

     Eğer bir uygulama arzu edilen sonucu vermez, sıkıntı yaşatır, yoğunluk yaratırsa, ısrarla onu uygulama anlayışını benimsemediklerini, gelen eleştiri ve önerileri dikkate aldıklarını, “Ben yaparım olur” mantığı taşımadıklarını belirten Öztürkler, “Herkese saygılıyız ve ne yaparsak en iyisini yapmak isteriz. Uygun zaman ve altyapı sağlandığında uygulama yürürlüğe girecek” diye konuştu. 

     Ziya Öztürkler, tasdik memurlarının düzenlediği vekaletnamelere kaymakamlıklarca onay zorunluluğu getirilmesi uygulamasını dün uygulamadan kaldırdıklarını belirterek, “Haberiniz çıktığında zaten biz uygulamayı kaldırmıştık” dedi.

Uygulama neydi?

    İçişleri Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Dairesi tarafından 12 Temmuz’da yayımlanan genelgenin yürürlüğe girmesiyle, artık tasdik memurlarının imzaladığı belgeleri kaymakamlıkların da onaylaması gerekliliği doğmuştu.

    Genelgeye göre, tapu işlemi yapacak olan kişiler yetkili tasdik memurunun resmi mührü ve imzasının yanı sıra kaymakamlığın da onayı olmak zorundaydı.   

    Genelgede şu şekildeydi: “Kaza Tapu Amirliklerinde tapu işlemleri yapılmasında kullanılacak KKTC’de düzenlenmiş olan ve Fasıl 39 Tasdik Memurları Yasası tahtında yetkili tasdik memurumun resmi mührü ve imzası ile tasdik edilmiş olan vekaletnameler ilgili tasdik memurunun resmi mührü ve imzasının kaymakamlıktan onaylanması, diğer bir ifadeyle kaymakamlığın tasdik memurunun imza ve mührünü tasdik ettiğini vekaletnamede belirtilmesi halinde kabul edilecektir. Başka bir deyişle vekaletnamede hem tasdik memurunun mührü ve imzası, hem de Kaymakamlık tarafından ilgili tasdik memurunun mührü ve imzasının onayını içerecektir.”

    Genelgenin uygulamaya girmesiyle birlikte, tepkiler gecikmemişti.  BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan avukatlar, bu uygulamanın hiçbir “hukuki dayanağının” olmadığına dikkat çekerek devletin vatandaşın işini daha da zorlaştırdığını söylemişti.   

     İnşaat ve emlak sektörü temsilcileri ise “devletin hantal yapısı” sebebiyle bu uygulamanın var olan sorunlara yeni sorunlar ekleyeceği görüşünde birleşmişti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }