Kıbrıs

Hür-İş, yeni asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasını beklediklerini duyurdu

Abone Ol

   Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, altı aylık açıklanan yüzde 33,32’lik hayat pahalılığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

   Serdaroğlu, federasyon olarak asgari ücret masasına yüzde 19,64’lük hayat pahalılığı ile oturmayacaklarını sürekli dile getirdiklerini kaydederek, bazı bakanların haziran ayı hayat pahalılığının yüzde 4 – yüzde 5’lerde çıkacağından bahsettiğini hatırlattı.

   “Biz hayat pahalılığının yüksek çıkacağını biliyorduk” diyen Serdaroğlu, beklentilerinin hayat pahalılığının daha da yüksek çıkacağı yönünde olduğunu kaydetti.

   Serdaroğlu, elektrik zammı gibi zamların Haziranın 25’inden sonra yapılması nedeni ile temmuz ayına yansıdığını ve bunun planlı olduğunu söyleyerek, hayat pahalılığı oranını daha da yüksek çıkmama sebebini zamların temmuzdan itibaren geçerli olmasından kaynaklı olduğunu vurguladı.

   Çalışma Bakanı Hasan Taçoy’un söylemini hatırlatan Serdaroğlu, bakanın “Hayat pahalılığı oranında artış insanlık hakkıdır” söylemlerinin asgari ücretin masada yüzde 33,32’lik artışın üzerinde olması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

   Serdaroğlu, asgari ücreti belirlemek için haziran enflasyonunu beklediklerini hatırlatarak, Çalışma Bakanı Hasan Taçoy’a BAĞIMSIZ Gazete aracılığıyla, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu olarak asgari ücreti belirlemek üzere masaya oturmaya hazır oldukları mesajını verdi.

   “Beklemenin anlamı yok” diyen Serdaroğlu, biran önce oturup asgari ücreti belirleme çağrısında bulundu.

“Tavrımız hayat pahalılığının üzerinde bir artıştır”

   Serdaroğlu, masadaki tavırlarının mevcut hayat pahalılığı olan yüzde 33,32’nin üzerinde bir artış olduğunu vurgulayarak, “Asgari ücretle geçimini sağlayanlar, en düşük ücret olduğundan dolayı hayat pahalılığı üzerinde bir artış alması lazım. Bir bakana, milletvekili, müsteşar ya da kamu görevlisine hayat pahalılığı oranında artış olur ama düşük ücretliye özellikle de yüksek enflasyonun çıkması gibi durumlarda her zaman hayat pahalılığına artı artış gerekmektedir” dedi.

   Serdaroğlu, şu anda hayat pahalılığına ek yapılması gereken artı artışı konuşacaklarına dikkat çekerek, masada tavırlarını ortaya koyacaklarını söyledi.

Haziran ayı hayat pahalılığı yüzde 11.44…

   KKTC'de haziran ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 11.44 olarak açıklandı. İstatistik Kurumu Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde (TÜFE), önceki aya göre yüzde 11.44, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 33.32 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65.43 artış oldu.

   İstatistik Kurumu'nun açıklamasına göre, ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 63.10 ile eğitim ana grubunda meydana geldi.

   Eğlence ve Kültür ana grubunda yüzde 18.25, Lokanta ve Oteller ana grubunda yüzde 17.98, Ulaştırma ana grubunda yüzde 13.44, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda yüzde 11.04, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda yüzde 8.31, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda yüzde 6.89, Sağlık ana grubunda yüzde 4.38, Giyim ve Ayakkabı ana grubunda yüzde 4.19, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda yüzde 3.06 ve Haberleşme ana grubunda yüzde 2.46 artış oldu. Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda yüzde 0.56 düşüş meydana geldi.

557 maddede artış, 49 maddede düşüş

   Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 557 maddenin ortalama fiyatında artış, 49  maddenin ortalama fiyatında ise düşüş oldu.

   En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 296.23 Limon, yüzde 147.76 Özel Dershane (Üniversiteye Hazırlık) ve yüzde 142.36 ile Özel Ortaokul Ücreti olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 76.16 Kavun, yüzde 72.20 Karpuz ve yüzde 52.74 ile Taze Fasulye oldu.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }