Özel Haber

Hizmet veremez hale gelebiliriz

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Kapısız, “Havacılık emniyeti,politik yanlışlara mal edildi” dedi ve uyardı:

Abone Ol

Eniz ORAKCIOĞLU

   Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) geçen hafta Ercan Havaalanı’nda şok grev başlattı ancak Bakanlar Kurulu grevi 60 gün süreyle yasakladı.

   HTKS Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kapısız, havacılık ve havacılık emniyetinin devlet eliyle yerlerde süründürüldüğünü belirterek grevlerin yasaklandığını ancak sorunların hiçbir zaman çözülmediğini söyledi. Kapısız, “Kısacası 11 senedir sorunları çözmek için yasaklanan bir grev olmadı” dedi.

   Kapısız, grev yasaklamayı hükümetlerin önlerindeki engeli kaldırarak, yollarına devam etme anlayışı ile yaptığını ifade etti.

   Kapısız, havacılık emniyetinin itilaflara ve yapılan politik yanlışlara mal edildiğini kaydetti.

   Çalışanların özlük haklarından bile bahsetmeyi ve konuşmayı unuttuklarını vurgulayan Kapısız, daha büyük işler, yolcu güvenlikleri, kaale alınmadan yapılan havacılık emniyeti ve iş bilmezliklerle uğraşmaya başladıklarını altını çizdi.

“Yapılması gereken yatırımlar yapılmıyor”

   Kapısız, havacılık hizmetinin sürekli ve kesintisiz olması gerektiğine dikkat çekerek, “Bizim yaptığımız işin tanımı; hava taşıtlarının kalktığı yerden ineceği yere kadar önce güvenli, sonra düzenli, sonra da elden gelirse hızlı bir şekilde destinasyonlarına yetiştirmektir. Onun rehberliğini, onun yönlendiriciliğini yapmaktır. Bu işi yaparken de tesisatlarımızı, radarlarımızı ve frekanslarımızı kullanırız ” dedi.

   Kapısız, havacılıkta hizmetin kesintiye uğraması halinde uçakların talimatsız kalacağını, havada kalacağını, kimsenin nereye gittiği belli olmayan bir keşmekeşin içine düşeceğini söyledi.

   “Geçtiğimiz Kasım ayında bunu yaşadık” diyen Kapısız, bu durumun yaşanma sebebinin ise ekipmanların tam olmaması ve elektrik kesintisinden dolayı faz değişiminde jeneratörlerin devreye girmemesi, kullanılan cihazların kullanılamaz hale gelmesinden olduğunu belirtti.

   Kapısız, kasım ayında yaşanan bu olayla yarım saat, kırk dakika bir süre tekrardan enerji temin edilene kadar havacılık hizmetinin havada kaldığını anımsatarak, tehlikeli anlar yaşandığını söyledi.

   Kapısız, böyle bir durumun yeniden yaşanabileceğine dikkat çekerek, alınması gereken jeneratör ve diğer teçhizatların yani şirketin yapması gereken yatırımların yapılmadığını vurguladı.

   Kapısız, 2023’ün ikinci yarısında yapılan bir sözleşme ile şirketin masraflarının bir şekilde askıya alındığının altını çizdi.

   Sistemlerin güncellenmediğini kaydeden Kapısız, sistemin bağlı olduğu Türkiye’deki sistemle iletişimin her geçen gün azaldığına ve her an çalışmaz hale gelebileceklerine vurgu yaptı.

   Yaz aylarında yaşanan elektrik kesintilerine de dikkat çeken Kapısız, bu yazda bu kesintilerin yaşanacağına, faz değişimlerinin olacağına, bunların sonucunda da hizmet veremez duruma gelebileceklerini ifade etti.

“Mücadelemize devam edeceğiz”

   “Yavaş yavaş düzelir mantığıyla bu işler olmaz” diyen Kapısız, “Ta ki elektriğimiz var, ta ki hizmet verecek personelimiz var işler yolunda gider ama mevcut potansiyel oldukça da havacılık anlayışı bakımından kabul edilemez bir durum var” şeklinde konuştu.

   Kapısız, mücadelelerine devam edeceklerinin altını çizerek, yasakları kabul etmediklerini ama yasaya uymazlarsa da hukuki olarak haksız duruma düşeceklerini söyledi.

   Kapısız, grev yasaklamanın ne kadar hukuka uygun olduğu ve ne kadar amacı doğrultusunda kullanıldığının tartışılabileceğini söyleyerek, bunu hukuki zeminde tartıştıracaklarını vurguladı.

   Bu mücadelenin uzun ve masraflı olduğunun altını çizen Kapısız, küçük bir örgütün bu mücadeleye hazırlanmasının zaman alacağını söyledi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }