Mağusa Belediyesi’nde yasadışı istihdamlar davalık oldu.
Eski Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, yargılanıyor, dün mahkemeye çıkarıldı teminata bağlandı.
Sayıştay Başkanlığı’nın Mağusa Belediyesi’yle ilgili denetim raporunda, geçici işçilerin yasanın öngördüğü sayının üzerinde olması, 3 ay sonra durdurulup birkaç gün sonra yeniden görevlendirilmeleri, giderlerin yüzde 50’lik limitin üzerine çıkması, belediye çalışanları listesinde yer almayıp Sosyal Sigortalar Dairesi’nin listesinde bulunması gibi uygulamaların yasa dışı olduğunun tespit edildiği vurgulanıyor.
Raporda, yasa kapsamında 38 kişilik işçi istihdamı yapılabileceği ancak 368 kişilik geçici işçi istihdamı yapıldığı da belirtildi.
Bunlar bilinmeyen şeyler değil aslında… Mağusa Belediyesi, İsmail Arter dönemi aşırı istihdam yapmasıyla ünlü bir belediyedir…
Ünlü kelimesi lüks kalır tabii ki… Aşırı istihdam ve ekonomik akıldan yoksun icraatlar nedeniyle belediye zora girdi, hem de çok zor duruma.
Ne ilginçtir ki tüm bu zorluklar başkanın ilk döneminde de yaşadığı halde halk onu yeniden seçti, göre göre bile bile…
Tabii yönetim anlayışı değişmeyince de belediye tam bir kaosa sürüklendi.
Daha önce UBP, DP, YDP tarafından desteklenerek seçilen belediye başkanının son seçimde hiçbir parti yanında durmadı, bu desteği göremediği için aday da olmadı.
Mesele şu ki; “Sayıştay raporu yayınlandı da ortaya yeni bir şey çıktı ve yargı süreç başladı” diyemeyiz… Mesele zaten eski mesele…
Belediye zor günler yaşarken, yükümlülüklerini yerine getiremezken, medyada sık sık haber olurken, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar onu ziyaret ediyor, ona övgüler düzüyorlardı.
Seçimde ona destek olan partiler, yapılanlara hep göz yumdu, bu partilerden koalisyon oluştu, o koalisyon hükümetleri tarafından yine göz yumuldu.
Çeşitli nedenlerle birbirlerine muhtaçtılar, birbirlerini kullanıyorlardı, o zaman ne halkın belediyeyle ilgili şikayetleri ne medyanın yazdıkları ne Sayıştay raporları dikkate alınıyordu.
Belediye başkanının kullanım süresi doldu, kimse yanında kalmadı, onu kimse koruma refleksi göstermedi… Malum, makam gidince hep öyle olur… Makamınız ve paranız kalmazsa dostlarınız da kaybolur…
Yanlış anlamayın “onu kurtarsınlar” demiyorum, ben onların geçmişteki ve bugünkü bakış aşısı çerçevesinden değerlendirme yapıyorum.
Mağusa Belediyesi de Mağusa da bu üç partinin omuz vermesiyle, omuz omuza kaosa sokuldu, koca bir kent perişan edildi, şimdi tek suçlu İsmail Arter.
Arter işin başında olduğu için, yaptıklarıyla, yapamadıklarıyla, bozduklarıyla tabii ki baş sorumludur ama bu belediye bağıra bağıra koca iki dönem bu hale geldi, herkesin gözü önünde.
Eski Başkan Arter, hakkında Sayıştay raporu bulunduğu ve yargılanmaya başladığı halde halen yanlış yaptığına inanmıyor.
Sağ olsun, telefonlarını kapatmadı, arayan gazetecilere konuşuyor, bilgi veriyor, açıkça yasayı ihlal ettiğini bir şekilde itiraf ediyor ancak bunu mecburiyetten yaptığını söylüyor.
Eski başkan, Belediyeler Yasası’ndaki eksikliklerden dolayı kadrolu işçi alımı noktasında sorun yaşandığını belirterek, belediye hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yasanın emrettiğinin çok üzerinde geçici işçi almak zorunda kaldığını açıkça dile getiriyor.
Yasa ona 38 kişilik işçi istihdamı yapma hakkı verdiği halde 400’e yakın geçici işçi istihdam ettiğini, bunu Mağusa için, hizmet için yaptığını söyleyebiliyor.
Keşke bu aşırı istihdamlarla Mağusa ihya olsa, mükemmel bir kente dönüşseydi ama o da olmadı. Alınan işçiler Mağusa’ya katkı sağlayacağına tam tersine yük oldu.
Mağusa’da hiçbir şey iyi olmadı, medyadaki haberleri hatırlayın, bu istihdam edilen işçiler bile doğru dürüst çalıştırılamadı.
Başkan halk için, hizmet için yasayı ihlal ettiğini söylüyor ya, bu doğru bir düşünce tarzı değil.
Bugün istedikten sonra herkes yasaları ihlal etmek için bir gerekçe sunabilir.
Her kafasına esen bir gerekçe bulup da yasaları ihlal edecekse yasa yapmanın ne anlamı var ki? Herkes yasaları kafasına göre ihlal edecek, “halk için”, “insanlık için” diyecekse Meclise, komitelere, yasa yapıcılara hiç gerek yoktur.
Yasalar keyfi ihlal edilecekse polise, Başsavcılığa, yargıçlara, mahkemelere, diğer denetleyici kurumlara hiç gerek olmaz ki?
Bugün eskimiş, günümüz şartlarına uygun olmayan yasalar vardır ama yürürlükte olduğu sürece o yasalara uyulmak zorundadır. Belediyeleri batıran nedenlerden olan yasaya aykırı partizanca istihdamları haklı çıkaracak ifadeler kullanmak doğru değildir.
Zaten hiçbir fırsat eşitliğinin olmadığı torpille istihdam bu ülkenin kanayan yarasıdır, şimdi siz bunu halk için kent için yaptığınızı söylersiniz de destek bulmak mı istersiniz?
Var tabii ki başkana yakın kişiler, haber çıktıktan sonra arayıp İsmail Arter’in ne kadar iyi bir insan olduğunu bize anlattılar. Ben zaten “İsmail Bey kötü bir insandır” demiyorum ki.
İyi insan olmak başka bir şey, iyi yönetim gösterememek başka bir şeydir. Maalesef Mağusa Belediyesi iyi yönetilmedi, sonuç zaten ortada.
Başka iyi insanlar başka belediyeleri de batırdılar, kurumları da batırdılar, devleti de zarara soktular ve bunun bedelini ödemediler. Ha Mağusa’nın eski başkanı yasalara uymamanın bedelini yargıda ödeyecek mi?
Mağusa Belediyesi’nin iyi yönetilmediği aşikardır ama biliyorum masumiyet karinesi çerçevesinde mahkeme sonuçlanmadan onu suçlayamayız, mahkeme sonuçlandığında kim bilir belki de suçsuz bulunur ama ben bugün gazetelere verdiği demeçlerde yasalara uymamayı savunduğunu görüyorum ve hiçbir yetkili makamda olan kişinin yasalara rağmen yasa dışılığı savunmaması gerektiğini söylüyorum. Kendini mecbur hissetse de kimse yasaları ihlal etmemeli…