Kıbrıs

“Hata yapanlar elbette karşılığını görecek”

“1.Kentler ve Kültürler Buluşması” etkinliğinde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC’deki “sahte diploma” olayıyla ilgili konuştu, “Takipteyiz, üzerine gidiyoruz” dedi

Abone Ol

   Başbakanlık tarafından İstanbul’da organize edilen “1.Kentler ve Kültürler Buluşması” etkinlik serisi kapsamında “Kuzey Kıbrıs’ı İstanbul’da Yaşamak” temasıyla gece düzenlendi.

   Geceye, KKTC’den devlet ve hükümet yetkilileri ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katılarak, konuşma yaptı.

   Gecede konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin KKTC’ye yaptığı desteklerden söz etti, yeni projeleri işaret etti. Yılmaz konuşmasında, KKTC gündemindeki “sahte diploma” olayını bildiklerini, takip ettiklerini ifade ederek “Bunların üzerine gidiyoruz. Hata yapanlar elbette karşılığını görecek. Bize düşen görev, sistemi iyileştirmek. Gelecekte bir takım sorunlar yaşanmaması için tedbirler almaktır” dedi.

   Yılmaz, KKTC’deki yeni ve güvenilir bir yükseköğretim sistemi oluşturmak için çalışma başlatıldığını, YÖK’ün teknik desteğiyle, alt yapının güçlendirileceğini vurguladı.

   Yılmaz, KKTC’deki önemli gündem konularından biri olan narenciyecilerin sıkıntılarına da değinerek, üretim fazlasından dolayı yaşanan zararı, farklı bir destekle en aza indirmeye çalışacaklarını söyledi. Yılmaz, 245 üreticiye 11 milyon TL destek sağladıklarından da söz etti.

“Mutlu Barış Harekatı’nın 50. yıl kutlamasına gemiyle gelmeyi planlıyoruz”

   Türkiye Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz,  Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin köklerinin tarihe uzanan bağlarla birbirine sarılmış, gönül birlikteliği yapmış iki devlet olduğunu belirterek şöyle dedi:

   “Bu bağlar milletimiz ile Kıbrıs Türk halkının tasada ve sevinçte birliği ile milli davaya olan inancıyla beslenerek bugünlere ulaşmıştır. Kıbrıs Türkü 1571’den bu yana Kıbrıs adasının asli unsuru olduğu kadar Türk milletinin de ayılmaz bir parçasıdır. 1071’de Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt ruhundan, 1453’te İstanbul’da çağ açan inançtan Kıbrıs Türkünü ayrı tutamayız.

   1878’den itibaren adada baş göstere zulme milletimizin sessiz kalmayışı bundandır. Kıbrıs Türk halkı Rum mezalimine karşı direnirken 7’den 70’e tüm Türkiye’nin Kıbrıs Türkünün geleceği için ayağa kalkması geçmişten gelen kader birliğinin bir sonucudur.

   Ortak mücadele ruhuyla 1974 Mutu Barış Harekatı’nda Mehmetçik ve mücahitlerimiz omuz omuza istiklal mücadelesi vermiştir. Kıbrıs Barış Harekatı, Kıbrıs Türkünü hedef alan baskı, terör ve insanlık dışı sindirme çabalarına son vermiştir”.

   Bu yıl Mutlu Barış Harekatı’nın 50’nci yılının kutlanacağına işaret eden Yılmaz, Türkiye’den KKTC’ye gemiyle gelip, gaziler ve çeşitli kesimlerle güzel güne farklı renk katmak istediklerini söyledi. Yılmaz, Kıbrıslı Türklerin özgürlük mücadelesine öncülük eden Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı ayrıca Bülent Ecevit ile Necmettin Erbakan’ı rahmetle andı.

“Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binası kasıma bitecek”

   Cevdet Yılmaz, 100’üncü yılını tamamlayan Türkiye ile 40’ıncı yılını tamamlayan KKTC’nin, kalkınma işbirliğinde de yeni bir döneme girdiğini belirterek iktisadi ve mali işbirliği temelinde ulaşımdan enerjiye, tarımdan turizme her alanda ellerindeki tüm imkanlarla Kıbrıs halkının yanında olduklarını vurguladı.

   Sadece adada değil dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın her bir Kıbrıs Türkünü geleceğe, öz vatanının yarınlarına güvenle bakmasını istediklerini ifade eden Yılmaz, Kıbrıs’ın geniş diasporasının önemli bir güç olduğunun altını çizdi.

   Yılmaz, Kıbrıs’ın tüm bölgeleriyle üretmesi, gelişmesi, kalkınması için yapısal reformları da işbirliği içinde hayata geçirdiklerini belirterek yeni ve güçlü projeler olduğundan söz etti.

   Yılmaz, Ercan Havalimanı’nın Kıbrıs’ı yeni bir vitrine kavuşturduğunu ifade etti.

   KKTC Cumhurbaşkanlığı binası ile Cumhuriyet Meclisi binasının inşaatının sürdüğünü belirten Yılmaz,  Kasım ayına tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Narenciyeci, hayvancı ve çiftçiye destek

   Cevdet Yılmaz, KKTC’de yaşanan sel felaketinde çiftçilerin uğradığı zararın giderilmesi için gerekenin yapılacağını belirtti.

   Bu yıl Dünya’da, Türkiye’de ve KKTC’deki narenciye ürünündeki üretim fazlalığından dolayı fiyat düşüklüğü görüldüğünü ve bunun kayıplara neden olduğunu anlatan Yılmaz, narenciye üreticilerinin zararlarının en aza indirgenmesi için farklı bir destek üzerinde çalıştıklarını söyledi.

   Yılmaz, yeni yapılacak soğuk hava deposunun ise pazarlamanın 12 aya yayılmasını sağlayacağını ifade etti.

   Hayvancı için bir aylık arpa ve yem desteği sağladıklarını anlatan Yılmazi, sera üreticilerine hibe destekleri verildiğini, 245 üreticiye 11 milyon TL destek sağladığını söyledi.

“Biz sistemi düzelteceğiz, hata yapanlar

da elbette karşılığını görecekler”

   Cevdet Yılmaz, yükseköğretimin KKTC’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğuna değinerek, KKTC'de ilk kez yurt yapmaya başladıklarını, yurdun 802 kişilik olduğunu belirtti. KKTC'de çok daha sağlıklı, güçlü bir yükseköğretim sistemi için gerekli adımların işbirliği içinde atılacağını söyleyen Yılmaz, şöyle dedi:

    “Bazı olumsuzlukların ve sıkıntıların yaşandığını da biliyoruz, farkındayız. Bunların üzerine de gidiyoruz. Yükseköğretimde sayın Cumhurbaşkanı’nın (Ersin Tatar) liderliğinde, Başbakan’ın (Ünal Üstel) desteğiyle çok daha güçlü, yeni ve güvenilir bir yükseköğretim sistemi oluşturma yönünde adımlar atılacak. YÖK’ün teknik alt yapısını, KKTC’ye sunarak hizmet vereceğiz.

   Hata yapanlar da elbette karşılığını görecekler. Bize düşen görev, sistemi iyileştirmek. Gelecekte bir takım sorunlar yaşanmaması için tedbirler alacağız”.

“11 belediyenin 29 projesine kaynak”

   Yılmaz, KKTC vatandaşlarının Türkiye’de oturma ve çalışma izninden muaf tutulması, KKTC'den Türkiye’ye kimlikle seyahat edebilmeleri ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri gibi pek çok kolaylığı getirdiklerini, yenilerini de ekleyeceklerini söyledi.

   “KKTC'de yaşayan kardeşlerimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hangi konulardan istifade ediyorsa aynısını eşit bir şekilde elde etmeleri, o hizmetlerden faydalanmaları” felsefesiyle hareket ettiklerini kaydeden Yılmaz, KKTC ile belediyecilik tecrübesini de paylaştıklarını, parti gözetmeksizin, 11 belediyenin 29 projesine kaynak tahsis edildiğini söyledi.

“Türkiye'nin garantörlüğü olmasa…”

   Türkiye ile KKTC arasında elektrik alanında çift hatlı kablo projesinin hayata geçirileceğini anlatan Yılmaz, kablo sisteminin gidişli gelişli olacağından, KKTC’nin yenilenebilir enerji konusunda da potansiyelini kullanabileceğini söyledi. Yılmaz, projenin fizibilite çalışmalarına başlandığını ifade etti.

    Yılmaz, Gazze'de yaşananlara da işaret ederek şöyle konuştu:

   “Bunları görünce yapılan barış harekatının ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha hepimiz herhalde takdir ediyoruzdur diye düşünüyorum. Türkiye'nin garantörlüğü olmasa, barış harekatı olmasa Gazze'de yaşanan manzaralara benzer manzaraların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de yaşanabileceğini herhalde hepimiz görüyoruzdur diye inanıyorum. Çok şükür Türkiye buna müsaade etmedi. Bu anlamda tekrar emeği geçenlere, hem mücahitlere hem silahlı kuvvetlerimize, askerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

   KKTC'nin istikrarı Doğu Akdeniz'in istikrarı anlamına gelmektedir. Geçmişte denenip sonuç alınmayan yöntemlerin tekrar tekrar denenmesinin bir anlamı yok. 40 yıllık bir devlet var, 50 yıllık bir barış harekatı geçmişi var, bir realite var. Bu realiteyi bütün dünyanın görmesi gerekir, anlaması gerekir. Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statüleri tespit edilmek durumundadır, biz buna inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu konuda her zaman Kıbrıs Türkü'nün yanındayız”.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }