Kıbrıs

Halkın Partisi: Yetkiniz var; özel bakımevlerini neden denetlemiyorsunuz?

Abone Ol

Halkın Partisi, özel bir bakımevinde kalan 100 yaşındaki kişinin bakıcısı tarafından darp edilmesi olayıyla ilgili sorumluluğun Çalışma Bakanlığı’nda olduğunu belirtti. 
Partiden yapılan yazılı açıklamada, bakımevlerindeki kişilerin yaşam koşullarının sadece oradaki çalışanlar ve idarecilerin sorumluluğunda olmadığı, Sosyal Hizmetler Dairesi yasasının bu yetkiyi bakanlığa verdiği ifade edildi.
Yapılan açıklamanın tamamı şöyle: 

Gazimağusa’da geçtiğimiz gün ortaya çıkan ve özel bakımevinde kalan 100 yaşındaki bir kişinin bakıcısı tarafından darp edilmesi kabul edilebilecek bir durum değildir.
Bakımevlerinde kalanların sağlığı, bakımı, yaşam koşulları sadece oradaki çalışanların ve idarecilerin değil, aynı zamanda Çalışma ve Sosya  Güvenlik Bakanlığı’nın sorumluluğudur. 
Çalışma Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi’nin 8/1988 sayılı (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası bu konuda daireye, dolayısıyla da aslında bakanlığa gerekli yetkiyi vermektedir. 
Soruyoruz; bu yetki sizde varken neden denetlemiyorsunuz ? Son olayda bahsi geçen bakımevini ve diğer özel bakımevlerini ne sıklıkla denetliyorsunuz ? 
Yasada yetkiniz varken neden denetlemediniz ? 
İlgili yasanın 5(3) maddesinde; "özel kuruluşlarca veya hayır kurumlarınca açılmak istenen yurt ve huzurevi gibi bakım evlerinin açılmasına, uygun gördüğü takdirde, izin verir ve onları denetler;” denmektedir. 
Geçmişte başka bakımevlerinde de yaşanan ve halkı infiale sürükleyen olaylar olmasına rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı geçen süre zarfında belli ki hiç adım atmamış, yasanın kendilerine verdiği yetkiyi kullanmamıştır. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir an önce bu konuda gerekli adımları atmalıdır ve bakımevlerindeki genel durumla ilgili kamuoyunu aydınlatmalıdır.

TEŞKİLAT YASASI GÜNCELLENİP PERSONEL SAYISI ARTIRILMALI 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Sadık Gardiyanoğlu, geçmişte kaçak yaşamı sıfırlayacağını söylemiş, biz de bunun için yeterli personel sayısının olmadığını açıklamıştık. 
Bakanlığın ve bakanlığa bağlı tüm dairelerin teşkilat yasası güncellenmeli, günümüz koşullarına uyumlaştırılmalı ve kadrolu personel sayısı artırılmalıdır. 
Çalışma yaşamı, bakımevleri ve benzeri denetimler için gerekli personel Kamu Hizmeti Komisoyunu tarafından münhal açılarak kadrolu olarak alınmalıdır. 

MÜNHALSİZ SINAVSIZ DEĞİL İHTİYACA GÖRE KADROLU ALIM
Gayrimeşru UBP-DP-YDP hükümeti sadece geçtiğimiz yıl bile onlarca kişiyi sınavsız ve münhalsiz bir şekilde, aynı şekilde elektrik kurmuna sırf eş, dost, partili diye işe aldılar.
Kamunun ihtiyacı olan, kamu hizmetlerinin sadece bugün değil, ilerleyen yıllarda da eksiksiz ve sorunsuz verilebilmesi için ihtiyaç duyulan alanlara münhalle alım yapılsaydı, belkide bugün yaşlı bakımevleri denetlenebilecek, çalışma yaşamı daha düzenli bir hale gelecekti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }