Kıbrıs

Halka faydası var mı, bankacılık sistemimiz olumsuz etkilenir mi?

Abone Ol

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek’in “Kıbrıslı Türklerin artık Güney Kıbrıs’taki bankalarda hesap açabileceğini” duyurmasının ardından gözler KKTC’deki bankacılık sektörüne çevrildi.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’taki bankalarda hesap açmasına olanak sağlanmasına aşırı bir anlam yüklemeye ve büyütmeye gerek olmadığını söyledi.

   Ekonomist Göksel Saydam ise Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta hesap açması durumunda KKTC’deki paranın Güney’e akacağını belirterek, “Eğer bu iş gerçekleşirse ‘benim param her gün ne olacak’ diye dertlenen insanlar parasını Rum bankalarına yatıracak” dedi.

Önal: Aşırı anlam yüklemeye gerek yok

   Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’taki bankalarda hesap açmasına olanak sağlanmasına aşırı bir anlam yüklemeye ve büyütmeye gerek olmadığını söyledi.

   Kıbrıs Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 26 Nisan 2023 tarihli açıklamasına değinen Önal, müjde olarak duyurulan haberin bu metne dayandığını belirtti.

   Önal, Güney Kıbrıs’ta kurulu bankalarda Kuzey’de yerleşik “Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportu” bulunan KKTC vatandaşlarının hesap açmak istemeleri durumunda adres tespitinin nasıl yapılacağının ilgili metinde belirtildiğini kaydetti. 

“Banka hesabı açılsa bile imkanları kısıtlı bir hesap olacak”

   Metne göre; Güney’de çalışma ya da KKTC’de çalışma durumuna bağlı olarak adresin ne şekilde kabul edileceğinin belirlendiğine dikkat çeken Olgun Önal, Güney Kıbrıs’ta çalışmayanların hesap açabilmesinin yolunun bir şekilde açıldığını dile getirdi.

   Güney Kıbrıs’ta banka hesabı açılması durumunda bu hesabın temel (basit) özelliklere sahip “ödeme hesabı” şeklinde olacağını belirten Önal, “Yani banka hesabı açılsa bile imkanları kısıtlı bir hesap olacak” dedi.

   Önal, “Kuzey’de yerleşik Kıbrıs Cumhuriyeti Pasaportu’na bulunan KKTC vatandaşlarının hesap açılış işlemlerini bir nebze kolaylaştırma yönündeki adımlar veya açıklamalar bence olumlu. Ancak, bu yeni duruma aşırı bir anlam yüklemeye ve büyütmeye gerek yok” dedi.

“İki finansal sistemin birbirleri arasında

transfer yapamaması en büyük eksiklik”

   Olgun Önal, Kıbrıslı Türklerin, bizzat başvurarak ya da dijital onboarding ile dünyanın birçok ülkesinde hem bireysel, hem de ticari hesap açabilme olanağına sahip olduğunu belirterek, bankaların müşterilerine sunduğu tüm hizmetlerden de faydalanabildiğine dikkat çekti.

   Ayrıca Güney Kıbrıs’ta yerleşik olanların KKTC’deki bankalarda hesap açmalarında herhangi bir yasaklama veya özel düzenleme olmadığını söyleyen Önal, herhangi bir ülke vatandaşı gibi bankalardan hizmet alınabildiğini kaydetti.

   Önal, yan yana iki finansal sistemin uluslararası sistemler aracılığıyla birbirleri arasında transfer yapamamasının en büyük eksiklik olduğunu ifade etti.

“İptidai yöntemlerle ödemeler gerçekleştiriliyor”

   Pandemi döneminde Güney Kıbrıs’ta çalışanların maaşlarının ödenmesinde önemli bir sorun oluştuğunu anımsatan Olgun Önal, şöyle devam etti:

   “Halbuki 5 dakikalık bir swift işlemiyle ödemelerin tamamı anında sonuçlanabilirdi.

   Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesindeki ticaretin para hareketleri de hala finansal sistem üzerinden sonuçlandırılamıyor. İptidai yöntemlerle ödemelerin gerçekleştiğini görüyoruz.

   Bunlara benzer başka finansal işlemler de engellere takılıyor çoğu zaman. Dolayısıyla, daha atılması gereken çok adım olduğunu not etmekte fayda var.”

Saydam: KKTC’deki para Güney Kıbrıs’a akacak

 

   Ekonomist Göksel Saydam, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Güney Kıbrıs’taki bankalarda hesap açmasına izin verilmesine kimsenin tepki göstermediğini söyledi.

   Saydam, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta banka hesabı açması durumunda KKTC’deki paranın Güney Kıbrıs’a akacağını belirterek, “Eğer bu iş gerçekleşirse ‘benim param her gün ne olacak’ diye dertlenen insanlar parasını Rum bankalarına yatıracak” dedi.

   Bankaların kredilerden aldığı faiz üzerinden devlete Kurumlar Vergisi ödediğine dikkat çeken Saydam, devletin bankalardan iyi bir gelir elde ettiğini dile getirdi.

   Saydam, KKTC’deki paranın Güney Kıbrıs’a akma tehlikesini ise hiç kimsenin düşünmediğini vurguladı.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }