Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, yabancılara mülk ile ilgili arazi ve özellikle tarımsal araziler konusunda bir kısıtlamanın yapılacağını, konut alımlarına da düzenleme geleceğini söyledi. Gürcafer, özellikle tarım arazilerinde vahşi bir alımın söz konusu olduğunu anlattı.
Katıldığı tv programında konuşan Birlik Başkanı Cafer Gürcafer, dünyada bu işlerin yasal olarak düzenlendiğini, yabancının ülkede tatil amaçlı ev almasından kimsenin rahatsızlığı olmadığını söyledi.
Yasal düzenlemelerin Savcılık görüşü aşamasında olduğunu söyleyen Cafer Gürcafer “İstihdam yaratacaksanız turizm yatırımı yapacaksanız ve bu onaylanmışsa o amaçla arazi alabileceksiniz ama alayım da böleyim parselleyeyim. Buna kısıtlama geliyor. Şu anda yasal boşluk var. Cebine para koyan şu an bakkal dükkanı açabiliyor. Ya da bir arazi alayım içine 20 daire yapayım diyemezsiniz. Dünyada böyle bir şey yok” dedi.
Birlik Başkanı Cafer Gürcafer şöyle konuştu; “Mevzuatlar eksik bunların giderilmesine dönük çalışmalar yapılmalı diyoruz… Öteden beri diyoruz. Yabancının ülkede tatil amaçlı ev almasından kimsenin rahatsızlığı yok doğru şekilde kullanılırsa da ülkeye 50 tane turist gelir. Tatil amaçlı ev alımı turizmi ikmal eder. Dünyada da bu iş çok yaygınlaştı ve uluslararası rekabette de neredeyse sürükleyicidir…
Diğer ülkeler yasal düzenlemelerini yapmışlar. Tatil amaçlı ev ile oturmak amaçlı ev farklıdır. Dünyada bu çok katıdır. Bizde de bunların gözden geçirilmesi lazımdır. Bu çalışmaların hepsi birbirine karıştı.
Yapılan yasal çalışma arazi satışına kısıtlamadır. Ev değil… arazi alımı ilel ilgli bir kısıtlama geliyor.
İstihdam yaratacaksanız turizm yatırım yapacaksanız ve onaylanmışsa o amaçla arazi alabileceksiniz ama alayım da böleyim, parselleyeyim... Buna kısıtlama geliyor. Vahşi bir alımla karşı karşıya kaldık son dönemde… Tarım arazilerinde de bu talep oluştu ve bu bir tehdittir.
Eğer sosyo-ekonomik planlama yapacaksanız nüfusunuzu bileceksiniz. Yaşadığımız olumsuzlar plansızlıktan kaynaklanıyor. İstatistik birimimiz yok… Yabancı sermaye denen şeyin de bizde tanımı yok... Felaket tellallığına gerek yok ama önlem almazsak 3-5 ay içinde felaket olabilir. Keşke bu hassasiyet 3 yıl önce bu yasal çalışmalar başladığında ortaya konsa idi...
Şu an yapılan çalışma yap sat ile ilgilidir… Şirketlerin adeta toplu alımları ile ilgili.. Bütünlüklü çalışmalar henüz yapılmadı. Mesele yatırımcı nedir, hangi alanlarda yatırım lazımdır gibi… Başka yasaklar da lazım..."