Hâlihazırda AB’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle baskı altında bulunan Rum denizciliğinin, üzerindeki baskıyı, ABD ve İngiltere’nin son yaptırımlarıyla daha da fazla hissetmeye başladığı, Asya ülkeleri yaptırım kapsamında yer almadığı için Çin’in uluslararasında denizcilik merkezi olarak yükselmekte olduğu bildirildi.
Politis, “Yaptırımlar Denizciliğimize ‘Baskı’” başlıklı haberinde Rum denizciliğinin karmaşık yaptırımlardan çok etkilendiğini, artık büyük şirketlerin yaptırımları izleme ve kontrol departmanları geliştirip buna odaklandığını, bu nedenle yaptırımlara uyum maliyetinde dikey artış yarattığına işaret etti.
Habere göre denizcilik kaynakları, yaptırımların Rum denizciliğini orta seviyede etkilerken, yaptırımlara uyum maliyetlerini en üst düzeye çıkardığına dikkat çekti. Son İngiliz-Amerikan yaptırımlarının “FESCIO” ve “SOIVCOMFLOT” gibi Güney Kıbrıs’ta yan kuruluşları bulunan Rus denizcilik şirketlerini etkilediğine işaret eden kaynaklar, hal böyleyken bazı Avrupa şirketlerinin Çin’e kayıt yaptırıp yaptırımları bypass etmekte olduğuna işaret etti.
Güney Kıbrıs Denizcilik Müsteşarı Marina Hacimanoli, Temmuz 2021’de Rum bandırasına kayıtlı 25 milyon grostonluk 1752 gemi varken, gemi filosunun 1663’e, kapasitesinin de 22 milyon grostona düştüğünü açıkladı.
Haberde Güney Kıbrıs’ın denizcilik alanında Avrupa’daki üçüncü, dünyadaki 11’inci büyük bandıra olduğuna dikkat çekilerek sektörün, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) katkısının yüzde 7 olduğu belirtildi.
Güney Kıbrıs’ta denizcilik yaptırım baskısı altında
Bunlar da ilginizi çekebilir