Özel Haber

Güden: Bu yolun açılması bizim talebimizdi

Abone Ol

   Pile köyünde yaşayan KKTC vatandaşlarının, KKTC topraklarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Pile-Yiğitler Yol Projesi çalışmalarına başlandı.

   Yol projesiyle ilgili KKTC ile Barış Gücü arasındaki sabah saatlerinde gerginlik yaşandı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Pile Muhtarı Veysal Güden, “Bu yolun açılması bizim talebimizdi. BM yıllarca insani talebimizi bürokrasi ve diplomasiye kurban etti; soruna yıllarca çözüm üretilmedi, nihayet çalışmalar başladı” dedi.

   Güden, bugün yaşanılan gerilimin arzu ettikleri bir durum olmadığını, ancak bölgenin mevcut konumu gereği sürekli karmaşık bir yer olduğunu söyledi.

   Güden, Pile’de 500’ü aşkın Türk nüfusunun çok uzun bir süredir Beyarmudu Kara Geçiş Kapısı’ndaki yoğunluktan dolayı mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

“Bizim isteğimiz insani bir taleptir”

   Pileli Türkler için barikattaki yoğunluğu rahatlatacak alternatif güzergahların olması yönünde farklı otoriterlerle ciddi çalışmalarda bulunduklarını belirten Güden, “Bugüne kadar bunu sürekli iyi niyetle takip ettik, bütün muhataplarımıza bu konuyu en üst düzeyde aktardık” dedi.

   “Bizim isteğimiz insani bir taleptir” diye konuşan Güden, Pile Türklerinin KKTC’ye rahat bir şekilde gidip gelebilmesi gerektiğini vurguladı.

“Pileli Türkler yıllarca mağdur oldu”

   Bugüne kadar çok ciddi çalışmalar yaptıklarını, ancak hiçbir şekilde sonuç alamadıklarını ifade eden Güden, içinde bulundukları durumun Pileli Türklerin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşantısını ciddi anlamda etkilemeye başladığını belirtti.

   Güden, Pile gibi çoklu otoritelerin bulunduğu bir yapıda çözüm üretmenin hiç de kolay olmadığını, ancak Pile Türklerinin yıllardır mağdur olduğunu, sıkıtılar çekmeye de devam ettiğine dikkat çekti.  

   “Bizim için alternatif bir güzergahla mevcut geçiş kapısının ötesindeki yaşantımızı kolaylaştıracak bir çıkış noktasının olması çok önemliydi” diyen Güden, bölgeye yeni bir yol yapılması için daha önce BM ve KKTC yetkilileriyle görüştüklerini söyledi. 

“İnsani talebimiz yıllarca bürokrasiye kurban edildi”

   Güden, söz konusu yolun bir şekilde başlaması gerektiğini, ancak BM’nin bu durumu çok da insani olmayan bir yaklaşımla karşıladığına dikkat çekerek “Bu yolun açılması Pile halkının talebiydi. BM yıllarca insani talebimizi bürokrasiye ve diplomasiye kurban etti; çözüm üretilmedi, nihayet çalışmalar başladı” dedi.

   Bölgede iki gündür yaşanılanların stres kaynaklı olaylara dönüştüğünü söyleyen Güden, “Beklentimizin ötesinde bir gerilim yaşandı. Çünkü biz daha fazla anlayış bekliyorduk Sonuçta biz sadece insani talepler için kendimize bir alan açmak istedik. Üzüldüğümüz nokta burada gerilim yaşanmasıdır” ifadelerini kullandı.

“Geçici bir anlaşma sağlandı”

   Güden, gelinen noktada şu an itibarıyla gerilimin düşürülmesine kapı aralandığını belirterek geçici bir anlaşma sağlandığını vurguladı.

   Belirli bir yere kadar normal akışında gelecek olan yol çalışmalarıyla ilgili belli bir noktadan sonra diplomasini devreye gireceğini dile getiren Güden, “Şu an itibarıyla yaşadığımız gerilim süratle rahatlama yönüne doğru yöneldi. En azından diplomasiye bir kez daha şans verildi. Yolla ilgili süreç devam edecek, yol bir noktaya kadar gelecek ve durmayacak. Umarım BM, bu insani talebimize anlayış gösterir” dedi.  

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }