Özel Haber

Girne Antik Liman’ın durumu içler acısı

Abone Ol

    Girne Antik Liman’da 1 Aralık 2022 tarihinde başlatılan altyapı, çevre, restorasyon düzenlemesi ve geliştirme projesi yarım kaldı, liman ise darmadağın…

   Proje için çıkılan ihaleyi, 19 milyon 980 bin TL’yle Tosunoğlu İnşaat Ltd. aldı. Projenin, altı ayda yani 1 Haziran 2023’te tamamlanması hedeflendi ancak kazılar sırasında birçok tarihi esere rastlanması, elektrik alt yapısının sağlanamaması ayrıca ihale bedelinin ödenmesinde bazı gecikmeler olması nedeniyle proje şimdilik beklemede kaldı.

   Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı ise sorunları çözmek için çare ararken, yetkili firma “elektrik alt yapısı tamamlanmadan proje bitmez” diyor, esnaf ise “turizm sezonu açılıyor, işletmelerimiz kapalı, iş kaybımız yüksek” diye isyan ediyor.

28 işletme kapandı

   Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı tarafından büyük bir görkemle duyurulan Renovasyon ve Restorasyon Projesi kapsamında çalışmalara başlandı, tarihi dokular toprak altından gün yüzüne çıkarıldı.

   Projeyle antik limanın, tarihi dokusuna uygun hale getirilmesi ve bu kapsamda yürütülecek çalışmaların da haziran ayı başında tamamlanması hedefleniyordu ancak işler hiç de istenildiği gibi gitmedi, proje yarım kaldı.

   Restorasyon işleri kapsamında bölgede faaliyet gösteren 28 işletme kapandı, bölge esnafı da, taşınmaz mal sahipleri de gelir kaybına uğradı…

   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan esnaf, ekonomik kriz ve pandemi derken şimdi de “aylardır devam eden” çalışmalar nedeniyle iş yapamaz durumda kalmaktan yakınırken, bölgede taşınmaz malı bulunan bazı kişiler de kira alamamaktan dert yanıyor.

   Herkes, dört gözle yaz sezonu gelmeden çalışmaların tamamlanmasını bekliyor.

   Renovasyon ve Restorasyon Projesi ihalesini kazanan Tosunoğlu Group ise, restorasyon çalışmalarının kendilerinden kaynaklanmayan bazı sebeplerden ötürü arzu edildiği hızda ilerleyemediğini söyledi.

   Öte yandan sosyal medya hesabından paylaşım yapan Girne Belediyesi Başkanı Murat Şenkul da, projeyi kaldığı yerden devralıp iki ay içinde sonlandırmaya hazır olduklarını vurguladı.

Turizm Bakanlığı: Projeyi bitireceğiz

   Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Girne Antik Liman Restorasyon Projesine ilişkin yaptığı açıklamada, projenin KKTC tarihinin en büyük ve en kapsamlı restorasyon projesi olduğunu vurgulayarak “Tarihi restorasyon projesini bir iki açıklama için heba etmeyeceğiz” dedi.

   Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

   “Bakanlığımız elinden geldiğince, bütçesi imkânları doğrultusunda,  yetmediğini de bilerek, oradaki esnafa hibe, kredi ve çalışanların maaşları konusunda destek olmuş, olmaya da devam edecektir. Gelinen noktada, alanın çok özel ve hassas olması ve ‘yapmışken tam yapalım’ mantığı ile proje devam ederken beklenmedik birçok tarihi eserlere rastlanmıştır, elektrik konusunda da ihale başladıktan sonra yapılması elzem olan bazı koşullar ortaya çıkmıştır.

   Yukarıda da bahsedildiği gibi, bütçesi tamamen Turizm Bakanlığı tarafından ayrılan, blokesi alınan ihale miktarının ödenmesinde de bazı gecikmeler olsa da, hem bakanlığımız hem de işi alan firma elinden gelen gayreti göstermiştir. Üzülerek izlemekteyiz ki, bazı turizm paydaşları,  bazı esnaflar, bazı paydaşlar bu büyük projeyi maalesef siyasete alet etmeye, finansmanı hazır olan, kimsenin beklemediği gelişmelerden dolayı az da olsa aksayan bu dev projeye destek yerine köstek olmaya çalışmaktadırlar.

   Halkımızdan ricamız, iş yapanları desteklemeleri,  yıllardır kanayan yara olan bu büyük projeye sahip çıkmalarıdır. Taahhüdümüzün arkasındayız,  gecikmenin liman esnafına ve turizme vereceği zararın bilinciyle projeyi anlımızın akıyla tamamlayacağımıza kimsenin şüphesi olmasın.”

Firma yetkilisi: Elektrik altyapısı

için yeni bir ihaleye ihtiyaç var

   bagimsiz.com’a konuşan ihaleyi kazanan şirketin yetkilisi Turizm Bakanlığı’yla sözleşme imzalayıp inşaat alanını teslim alır almaz büyük bir hızla işe başladığını söyledi.

   Yetkili kişi, cephe restorasyonu ile su ve kanalizasyon işlerinin ise yüzde 95’inin tamamlandığını ancak Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK), elektrik altyapısı yenilenmeden limana enerji vermeyeceğini açıkladığına dikkat çekti.

   Yetkili kişi, Girne Antik Liman’ın elektrik altyapısının yenilenmesiyle ilgili yeni bir ihale açılması gerektiğini belirterek elektrik altyapısı bitirilmeden restorasyon ve altyapı işlerinin tamamlanamayacağını söyledi, işlerin bu nedenle durma noktasına geldiğini belirtti.

   İhaleye çıkılan projedeki eksikliğin, işlerin yavaşlamasına, hatta durmasına neden olduğunun altını çizen yetkili, şirketin çok ciddi miktarda hakkediş kaydetmesine rağmen şu ana kadar sadece 1 milyon TL ödeme alabildiğini söyledi.

   Yetkili, şirketin sorumluğu gereği, önüne konan her türlü engeli aşarak, Girne Antik Liman’ın mümkün olan en kısa süre içerisinde tamamlanmasında kararlı olduğunu ancak yaşanan gecikmelerin hiçbir şekilde kendilerinden kaynaklanmadığını vurguladı.

Şenkul: Projeyi devralıp iki ay

içinde sonlandırmaya hazırız

   Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, sosyal medya hesabından geçtiğimiz günlerde Girne Antik Limanı’ndaki restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

   Restorasyon çalışma sürecinin aksadığından söz eden Şenkul, “Ülkemizdeki gerek ihale yöntemi, gerekse ihale sürecindeki hak ediş ödemelerindeki hantallık ciddi bir sorun. Bu haftadan itibaren iş temposunun artacağı ve 2-3 haftalık gecikmeyle sürecin sonlandırılacağı bana verilen anlık bilgi” ifadelerini kullandı.

   Girne Antik Limanı’nın kısa sürede tamamlanıp açılmasının hem Girne, hem de ülke turizmi için can alıcı olduğunu vurgulayan Şenkul, projeyi devralıp iki ay içinde sonlandırmaya hazır olduklarını söyledi.  

   Şenkul’un paylaşımı şu şekilde:

   “Girne Antik Limanın restorasyon çalışmalarında sürecin biraz aksadığı hepimizin malumu.
   Ülkemizdeki gerek ihale yöntemi gerekse ihale sürecindeki hak ediş ödemelerindeki hantallık ciddi sorun.
   Geldiğimiz noktada ilgili paydaşlarımızdan aldığım bilgi sonradan ortaya çıkan ekstra elektrik harcamalarıyla ilgili kaynak sorununun olmadığıdır.
   Bu haftadan itibaren iş temposunun artacağı ve 2-3 haftalık gecikme ile sürecin sonlandırılacağı bana verilen anlık bilgi.
   Antik Liman’ın en kısa sürede tamamlanıp açılması hem Girne hem de ülke turizmi için can alıcıdır, ertelemeye gelmez, gelemez.
   Bu noktadan hareketle Girne Belediye Başkanı olarak hükümetimizi durumun ciddiyetini iyi idrak etmeye ve projenin tamamlanması için gereğini yapmaya davet ederim.
   Hükümet içi çekişmeler, kaynak artışıyla ilgili kafalardaki soru işaretleri yüzünden projenin öngörülenden (2-3 hafta) fazla gecikmesi ülkemiz için hem maddi hem de imaj açısından telafisi zor hasarlar yaratacaktır.
   Özetle, Girne Antik Liman’ın açılmasını sağlayın ondan sonra iç muhasebenizi kendi aranızda gerekirse yaparsınız diyoruz. Yok eğer bu sorunu aşamayacağınızı düşünüyorsanız, Girne Belediyesi olarak projeyi bu noktadan alıp 2 ay içinde sonlandırmaya hazır olduğumuzun kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum.
   Son olarak başta Turizm Bakanlığı Müsteşarı olmak üzere Turizm Bakanlığı’nın projeyi tamamlama yönündeki iradesi ve gayretinin tam olduğunu sürecin yakinen takipçisi olan biri olarak söylemeden geçemem.”

 

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }