Dünya

"Gazze savaşı bölgeye yayılırsa adada kaos da yaşanabilir"

Abone Ol

Birleşik Krallık'ın (BK) tanınmış gazetelerinden Guardian, Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) savaşta İsrail'den kaçanlar için "güvenli liman" haline geldiğini yazdı. 

Güney Kıbrıs'ın Hahambaşı Arie Zeev Raskin, günde yaklaşık bin kişinin İsrail'den adaya gittiğini söyledi.

Raskin, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonundan bu yana toplamda en az 16 bin kişinin İsrail'den Güney Kıbrıs'a gittiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: 

Bu kişiler arasında bekar anneler, travma geçirmiş çocuklar, her gün patlayan roketlerin sesiyle baş edemeyen kişiler var. Onlara yatak, yemek ve geçici konaklama gibi hizmetler sunarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.

Başhaham, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yedek askerlere yaptığı ülkeye dönme çağrısına kulak veren birçok kişinin yolunun da çatışmalara katılmadan önce Güney Kıbrıs'tan geçtiğini söyledi. Raskin, "Arjantin gibi ülkelerden gelen genç adamlar, genç Yahudi yedek askerler de oldu. Burada gördüklerim hakkında bir kitap bile yazabilirim" dedi.

Öte yandan GKRY Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, savaşın bölgede yayılması durumunda başta Lübnan olmak üzere Ortadoğu'daki farklı ülkelerden 100 bine yakın kişinin adaya gidebileceğini söyledi.

GKRY İçişleri Bakanlığı yetkilisi Loizos Hacivasillu, 23-29 Ekim arasında Lübnan'dan 458 Suriyeli mültecinin adaya gittiği bildirmişti. ABD de İsrail'deki 159 yurttaşını gemiyle Güney Kıbrıs'a tahliye etmişti.

Lefkoşa Üniversitesi'nden Hubert Faustmann, Gazze'deki savaşın bölgede yayılmasıyla GKRY'de kaos yaşanabileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: 

Güney Kıbrıs, başka yerler alevler içindeyken güvenli bir sığınak olduğunu kanıtladı. Ancak Suriye ve Lübnan'dan çok sayıda mültecinin Güney Kıbrıs'a kaçması, bu kişilerin diğer AB ülkeleri tarafından kabul edilmemesi ve sonuçta burada sıkışıp kalmaları tüm durumu değiştirebilir. Gerçek bir savaş adaya gerçek bir kaos getirebilir.

Bunlara ek olarak Guardian, BK'nin eski kolonisi GKRY topraklarındaki askeri üslerine, Almanya ve Hollanda'dan rehine kurtarma operasyonlarında deneyimli özel harekatçıların konuşlandırıldığını da aktardı. 

Haberde, savaşın başında GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Hamas'ın saldırılarını kınayarak İsrail'e destek verdiği hatırlatılırken, iki siyasetçinin yakın zamanda daha dengeli politikalara döndüğüne dikkat çekildi.

Miçotakis, Gazze'deki sivil ölümlerine tepki göstererek çatışmalara insani yardım için ara verilmesi çağrısı yapmıştı. Hristodulidis ise Gazze'ye daha fazla yardımın ulaştırılabilmesi için bir deniz koridoru oluşturulacağını duyurmuştu. GKRY yetkilileri, yardım gemilerinin Limasol limanından yaklaşık 410 kilometre uzaklıktaki Gazze'ye "ilk fırsatta" gönderileceğini bildirmişti. 
 

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }