Kıbrıs

Et ithali kararı belirsiz kaldı

Abone Ol

   KKTC’de et fiyatlarının aşırı pahalı olması vatandaşı “et yiyemez” duruma getirdi; fiyatların düşmesi için et ithaline onay verildi ancak süreç belirsiz kaldı…

   Ülkeye et ithal edilmesi için Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’ndan birer temsilcinin katılımıyla oluşturulan Et İthali Komitesi bu kapsamda çalışmalara başladı, ancak herhangi bir sonuca varamadı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, et ithaline ilişkin çalışmaların devam ettiğini ancak son dönemlerde kesilecek hayvan sayısının artmasıyla et fiyatlarının stabilleşmeye başladığını söyledi.

   Deveci, canlı kuzu satışının kaliteye göre kilosu 130-135 TL arasında satıldığını, ancak önceden bu rakamın 140-145 TL bandında olduğunu vurguladı.

   Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ise et ithalatı konusuna tamamen “yabancı” olduklarını belirterek “Bu konu Tarım Bakanlığı’nın alanında” dedi.

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da kasaplık canlı hayvan sayısının artmasıyla et ithali konusunun gündemden kalktığını söyledi, piyasada şu anda yeterli et olduğunu, arz ve talebin birbirini karşıladığını, bu nedenle de et ithaline gerek bile kalmadığını vurguladı.

Et almak lüks oldu

   Ülke genelinde en çok tüketilen kırımızı etlerin başında bulunan kuzu eti ortalama 300-400 TL arasında satılıyor. Asgari ücretin net 11 bin 800 TL olduğu ülkemizde bu fiyatlarla her eve et girmesi mümkün değil…

   Özellikle asgari ücretle çalışan halkın büyük bir çoğunluğu ateş pahası olan etin yanına yaklaşamıyor.

   Et fiyatlarındaki artış sadece vatandaşı değil, ekonomik örgütleri de olumsuz etkiledi. Artan maliyetler yüzünden gıda üreticileri ile restoran sahiplerinin de kazançları oldukça düştü.

   Hayvan üreticileri ise defalarca bu sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek kasapların “fahiş fiyata” et sattığından yakınıyor. Ancak olan yine vatandaşa oluyor; vatandaş et yiyemiyor…

Deveci: Et fiyatları ‘stabilleşmeye’ başladı

   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı, Et İthali Komitesi Üyesi Emirali Deveci, et ithaline ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi.

   Deveci, komitede yer alan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı temsilcileriyle beraber çalıştıklarını belirterek “Üstlerimize piyasayla ilgili durumlar hakkında bilgi veriyoruz” dedi.

   Ülke genelinde kesilecek hayvan sayısının artmasıyla et fiyatlarının da stabilleşmeye başladığına dikkat çeken Deveci, canlı hayvan fiyatlarının bakanlığın takibinde olduğunu ifade etti.

“Makul satış fiyatları belirlendi”

   Deveci, et fiyatlarının stabilleştiğini ancak piyasayı devamlı kontrol ettiklerini kaydederek canlı hayvan maliyetlerini de hesapladıklarını vurguladı.

   Canlı hayvan fiyatlarına ilişkin makul satış fiyatlarının belirlendiğini dile getiren Deveci, makul fiyatların hayvancılarla da paylaşıldığını söyledi.

   Deveci, şu anda canlı kuzu satışının kaliteye göre kilosu 130-135 TL arasında satıldığını, ancak önceden bu rakamın 140-145 TL bandında olduğunu belirtti.

“Her ihtimale karşı önlem alabilmek

için piyasayı devamlı takip ediyoruz”

   Et fiyatlarının önceden çeşitli nedenlerle yükselme eğiliminde olduğunu ifade eden Deveci, “Et fiyatları ‘piyasada kesilecek hayvan kalmadı’ algısı yaratıldığı için yükselmişti. Ancak şimdi ülkedeki canlı hayvan varlığı ihtiyacı karşılayacak durumda” diye konuştu.

   Canlı hayvan sayısı ihtiyacı karşıladığı için et ithaline gerek olup olmadığına ilişkin de konuşan Deveci, “Bu bir kişinin vereceği karar değil… Yarın fiyatların ne olacağı, nereye seyredeceği belli değil. Biz her ihtimale karşı önlem alabilmek için piyasayı devamlı takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Aşıkoğlu: Et ithalatı konusuna yabancıyız

   Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı, Et İthalatı Komitesi Üyesi Şahap Aşıkoğlu, komitenin bugüne kadar sadece bir kez toplandığını ancak sürekli temas halinde olduğunu söyledi.

   Et ithalatı konusuna tamamen “yabancı” olduklarını belirten Aşıkoğlu, “Bu konu Tarım Bakanlığı’nın alanında” diye konuştu.

   Tarım Bakanlığı’yla beraber çalışmak zorunda olduklarını ifade eden Aşıkoğlu, şöyle devam etti:

   “Ticaret Dairesi olarak et fiyatlarıyla ilgili bir denetim yapacağımızı farz edelim. Denetimcilerimizin piyasaya çıktığında piyasadaki etlerin ‘ne eti’ olduğunu anlaması neredeyse imkansız.

   Dolayısıyla et ithaliyle ilgili konu Tarım Bakanlığı’nın alanına giriyor. Biz sadece Tarım Bakanlığı’na yardımcı görevini üstlenebiliriz. Yani biz Tarım Bakanlığı’nın işini piyasada yapamayız.

   Tarım Bakanlığı’nda şu anda bir çalışma var ama onlar bitirip bize sunduktan sonra biz onlara yardımcı olabiliriz. Şu anki durumumuz bu şekilde.”

Naimoğulları: Et fiyatları düşürüldü,

‘et ithali’ konusu gündemden kalktı

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kasaplık canlı hayvan sayısının artmasından dolayı et ithali konusunun gündemden kalktığını söyledi.

   Canlı hayvan fiyatlarında, özellikle de kuzu etinin kilosunda değişiklik yapıldığını belirten Naimoğulları, kasaplık canlı hayvan satışı fiyatlarının düşürüldüğünü kaydetti.

   Naimoğulları, canlı hayvan fiyatının düşmesiyle kasapların et satış fiyatının da biraz ucuzladığını ifade etti.

 

“Karpuzun çıkmasıyla yazda et tüketimi azalıyor”

   Et fiyatlarının artmasıyla alınan “et ithali” kararının ülkede ancak yeterli canlı hayvan kalmaması durumunda değerlendirilebileceğini ifade eden Naimoğulları, piyasada şu anda yeterli et olduğunu, piyasada arz ve talebin birbirini karşıladığını, bu nedenle de et ithaline gerek bile kalmadığını vurguladı.

   Yaz mevsiminin gelmesiyle havanın daha da ısınacağını söyleyen Naimoğulları, “Önümüz yaz… Kasaplık hayvan sayısı da yeterli… Zaten karpuzun çıkmasıyla yazda et tüketimi azaldığı için piyasada et sıkıntısı yaşanmayacak” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }