Ekonomi

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, dövizin istikrara kavuşması zaman alacağını söyledi

Abone Ol

   Ekonomist Okan Veli Şafaklı, Türkiye’nin faiz politikası, temel yapısal sorunları, dış borcu, kur korumalı mevduat hesabındaki 200 milyar TL’yi aşan maliyeti, cari açığı ve ülke riski dikkate alındığında hükümete kim gelirse gelsin belirli bir dönem daha dövizin yükseleceğinin aşikar olduğunu söyledi.

   Şafaklı, döviz kurlarının belli bir süre daha artmasının beklendiğini ifade ederek, birçok ekonomistin döviz kurlarına ilişkin farklı tahminlerinin olduğunu belirtti.

   Şafaklı, dolar/TL kurunun 36 TL’ye, sterlin TL kurunun ise 35 TL’ye çıkmasının öngörüldüğünü kaydetti.

   Şafaklı, Türkiye’de seçim dönemine girildiğinde “seçim ekonomisinin” döviz için önemli bir dezavantaj oluşturduğuna dikkat çekti.

“Dövizin istikrara kavuşması zaman alacak”

   Dövizi baskılamak için ihracatta TL kullanımına sınırlama getirildiğini, hatta altın satışına bile girişildiğini belirten Şafaklı, bu burumun Türkiye Merkez Bankası rezervlerini eskiye düşürdüğünü söyledi.

   Şafaklı, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in mevcut yapının değişeceği söylediğini ancak bu işin bir günde olmasının mümkün olmadığını kaydetti.

   Güven unsuru, ülke riski ve diğer olgular bir günde değişemeyeceği için faizlerin de artırılamayacağını söyleyen Şafaklı, dövizin yavaş yavaş istikrara kavuşacağını ancak bunun zaman alacağını dile getirdi.

“Eşel mobil ayda 1 kez verilmeli”

   Hiperenflasyon yaşayan ülkelerde reel ve özel sektörün enflasyon ve dövize karşı kendini korumaya aldığına işaret eden Şafaklı, bu gibi durumlarda gayri resmi dolarizasyon oluştuğunu söyledi.

   KKTC’de kira ve birçok satışın döviz üzerine olduğunu belirten Şafaklı, piyasada bu yüzden her hafta fiyat ayarlaması yapıldığını ve bu ayarlamanın halka zam olarak yansıdığını vurguladı.

   Şafaklı, fiyat artışlarından en çok dar gelirlilerin mağdur olduğunu belirterek dünyada bu yüzden eşel mobil sisteminin uygulandığını ifade etti.

   Enflasyonist dönemlerde eşel mobilin “6 ayda 1 yerine ayda 1 kez” verilmesi gerektiğini dile getiren Şafaklı, Türkiye’nin yarattığı tahribatın bu şekilde önüne geçilebileceğini söyledi. 

Haber / Ahmet KARAGÖZLÜ

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }