Ülkemizin duayen hekimlerinden, iç hastalıkları uzmanı Altan Yavuz, sigortalıların sağlık hizmeti almakta yaşadığı zorlukları, yaşanmış bir olay çerçevesinde anlattı.
Yıllarca yatırım yapan Sosyal Sigorta emeklilerinin devlet hastanelerinden hizmet alamamasını, özel hastanelere büyük paralar ödemek zorunda kalmasını eleştiren Dr. Altan Yavuz, multi milyarder servete sahip bir özel hastanenin, başka doktorların hastalarını sahiplenmeye kalkmasının da etik olmadığını ve tıp ahlakına aykırı hareket olduğunu vurguladı.
Bir Sosyal Sigorta emeklisinin özel hastaneye 422 bin TL ödemek zorunda kaldığına dikkat çeken Yavuz, “Sosyal Sigortalara hastalıklarının tedavisi için parasını peşin ödemiş 80 yaşındaki bu sigorta emeklisine günah değil mi? Bunlar gibi binlerce var. Yeter artık” dedi.
Altan Yavuz, bir hastasının başından geçenleri “Üzülmeden edemedim” başlıklı sosyal medya paylaşımında şöyle anlattı:
“Müdavim doktoru olduğum, kocası öldüğü için ondan kalan emekli maaşı ile geçinen hasta bana gelerek muayene ettim.
Sliding Type Hiatus Hernia (yemek borusu ile mide arası fıtığı) olup olmadığını anlamak için opak madde verilerek film çektirmem gerekiyordu. Piyasada ve Genel Hastanede opak madde olmayıp yalnız Lefkoşa'nın büyük olan özel hastanesinde (.......) çekilebilir denince kendi özel reçeteme istediğim filmi yazarak gönderdim.
Ertesi gün hastam elinde bir CD ile bana geldi. Film çekimi ve opak madde ilacı olarak 4 bin TL ödeyerek raporun yazılmasını beklemeye başladı. Filmi çeken kişi, ‘Dr. Altan Yavuz senin tedavini yapamaz. Bu hastanedeki bir doktora veya Dr. AK... Bey’e gitmen gerekir’ dedi.
Hasta, ‘40 yıllık doktorum olan Altan Yavuz Bey’e gideceğim, ben başka doktora gitmem’ dedi. Hasta 4 saat yalvararak filmin raporunu istedi. Verilmeyince oradan ayrıldı, bugün de bana gelerek olanları anlattı. Ben CD'yi görüp hastaya tespit edilen bulguları anlattım.
Bu yazıyı neden yazıyorum?
1- KKTC'de 40 bine yakın Sosyal Sigorta Emeklisi var. Bunların 13 bini asgari ücretin altında maaş alır. Sosyal Sigortalılar yıllarca primlerini ve hasta oldukları zaman tedavi olabilmeleri için paralarını peşin yatırıyor. Bu sadece bir örnektir. Özel hastaneye parasını ödüyor, raporunu alıyor, hem de müdavim doktoruna gitmeyip orada tedavisini yaptırmasını istiyor. Ne kadar ayıp!
2- Multi milyarder servete sahip bir özel hastane, neden başka doktorların hastalarını sahiplenmeye kalksın? Etik değildir ve tıp ahlakına aykırıdır.
3- Sosyal Sigorta Emeklisi bir hasta 4 ay önce K......H'ne akciğer hastalığı ile yatıyor. Bir buçuk ay yattıktan sonra 422 bin tutan borcunu ödeyerek Genel Hastanenin onkoloji servisine geçiriliyor. Sosyal Sigortalara hastalıklarının tedavisi için parasını peşin ödemiş 80 yaşındaki bu sigorta emeklisine günah değil mi? Bunlar gibi binlerce var.
Uzatmak istemiyorum. ‘Yeter artık’ artık. Geçinme zorluğu sosyal Sigorta emeklilerini yakıp kavurur iken, hiç olmazsa erken ölmelerini önlemek için gerekli tedbirleri çok erken almaya çalışınız.”