Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, ülke gündemindeki “dondurulmuş ithal et” konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Oymen, dondurulmuş etin soğuk zincir kırılmadan gelmesi gerektiğini etin mikrobiyolojik kriterlerine, yağ oranına bakılmasının önemli olduğunu vurguladı. Etlerin getirildiği taktirde sertifikalı olmasının önemine değinen Oymen, hayvanın yaşı ve cinsiyetinin de önemli bir kriter olduğunu söyledi. Oymen, gelen etin üzerinde yer alacak bilgilerde bunların da yer alacağını ifade etti.
Oymen, özellikle getirilecek olan dondurulmuş etin tüketiciye ulaşmadan soğuk zincirin kırılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay ile köşe yazarı Emin Akkor’un sunduğu “EMPATİ” programına konuk oldu.
Oymen: Yeterli sayıda gıda mühendisimiz var
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, yemek yemenin en temel ihtiyaçlardan biri olduğunu hatırlatarak “Günümüz şehirlerinde hayvan ve bitki yetiştirmek çok zor ve azdır, gıda mühendisleri tüketici kitlelerine gıdanın güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlıyor” dedi.
Ülkemizde yeterli sayıda gıda mühendisi olduğunu fakat istihdam konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Oymen, hak ettikleri değeri göremedikleri için bazı meslektaşlarının işi bırakıp başka işe geçiş yaptığını söyledi.
Gıdanın olduğu her yerde gıda yoklaması yapıldığını ifade eden Beste Oymen, bir gıda mühendisinin asgari ücrete çalıştırılmasına karşı olduğunu, günümüzde halen asgari ücrete çalışan gıda mühendisleri olduğunu vurguladı.
Ülkemizde gıdaların depolanması konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını belirten Oymen, bu konuda eğitimin önemine değindi. Oymen, özellikle yabancı uyruklu çalışanların eğitiminde yabancı dil sebebiyle sıkıntı yaşanabildiğini anlattı.
“Gıda Mühendisliği bir tek YDÜ’de okunabiliyor”
Ülkemizde gıda mühendisliği alanında eğitim veren tek yükek öğretim kurumunun Yakın Doğu Üniversitesi olduğunu aktaran Oymen, “Yakın Doğu Üniversitesi’nde gıda mühendisliği için yeterli şekilde laboratuvarlar var, ülkede gıda mühendisliği okunabilecek tek yer burası” dedi. Gıda mühendisliği mesleğine eski yıllara göre daha çok önem verildiğine dikkat çeken Oymen, hem üreticilerin hem de gıda ithalatçılarının artık gıda mühendisliğine önem verdiğini vurguladı.
Gıda Mühendisleri Odası’na şu anda kayıtlı 80 üye olduğuna vurgu yapan Oymen, şu anda boşta duran bir üyesi olmadığını fakat bazı sıkıntılar nedeniyle başka işlere kayanlar bulunduğunu söyledi.
“Gıda analizlerinde dünya metotları kullanılıyor”
Ülke genelinde yapılan gıda analizlerine değinen Beste Oymen, gıda analizlerinin dünyada geçerli metotlarla yapıldığını söyledi.
Bu konuda dünyada kullanılan cihazların da KKTC’de kullanıldığına dikkat çeken Oymen, alanında uzman kişilerin analizlerin sonucunu yorumladığını ve raporladığını vurguladı. Analizlerde 478 aktif madde taradıklarını ifade eden Oymen, analizlerde çıkan sonuçların tamamen güvenilir olduğunu belirtti.
Herhangi bir üründe kalıntı çıktığı zaman o ürünü üreten kişinin deşifre edildiğini belirten Oymen, ürünlerin imha edildiğini, bunların da üreticiler için caydırıcı cezalar olduğunu aktardı.
Bitki koruma ilacı olan pestisite maruz kalmanın çok tehlikeli olduğuna işaret eden Oymen, “Kusma, ishal, baş dönmesi, çarpıntı gibi belirtiler pestisit ve akut zehirlenmesiyle ilgili olabilir, bu durumda hemen hastaneye gidilmelidir” dedi.
Bu tür ilaçlamaları yapanların koruyucu kıyafetler giymeleri gerektiğini belirten Oymen, bu kıyafetlerin uzun kollu olması gerektiğini, eldiven ve maske takmanın şart olduğunu, pestisitin deri ve ciltten insana nüfuz ettiğini vurguladı.