Dünya

Denizlerdeki mikroplastiklere kalamar kemiği çözümü

Abone Ol

Bilim insanları kalamar kemiği ve pamuk kullanarak sudaki mikroplastiklerin yüzde 99,9'unu toplayabilen bir sünger geliştirdi.

Gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroplastikler artık her yere yayılmış durumda. Ortalama bir insanın her yıl sadece içme suyundan yaklaşık 4 bin plastik parçacık yuttuğu tahmin ediliyor.

Kanser ve kalp krizi riskini artırmak gibi ciddi tehlikeler yaratan bu küçük plastikler, diğer canlıların da yaşamını tehdit ediyor.

Bilim insanları mikroplastikleri ortadan kaldırmak için etkili yollar ararken, Çin'den bilim insanları kayda değer bir gelişmeye imza attı.

Yeni yöntemi hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan makalede açıklayan ekip, kalamar kemiklerindeki kitini ve pamuktaki selülozu kullandı. Bu iki madde, yüzeylerinde kirletici gibi maddeleri toplayabilmeleriyle biliniyor.

Araştırmacılar daha sonra kitin ve selülozu birleştirerek bir köpük elde etti.

Malzeme, farklı oranlarda mikroplastik içeren sulama kanalı, deniz, göl ve gölet sularından alınan örneklerde test edildi.

Ct-Cel adı verilen maddenin, sulardaki mikroplastikleri yüzde 98 ila 99,9 oranında topladığı kaydedildi.

Bilim insanları, birkaç kullanımdan sonra da yüzde 95 civarında bir performans sergilemesinin etkileyici bir oran olduğunu ifade ediyor.

Ayrıca malzemenin sadece plastikleri toplayarak mikroorganizmalar veya organik kirleticilerden etkilenmediği de gözlemlendi. Benzer teknolojilerde görülen bu durum, toplayıcı maddenin kapasitesini düşürdüğü için sorun teşkil ediyordu.

Suyu mikroplastiklerden arındırmayı amaçlayan diğer yöntemler genellikle maliyetli olduğu için büyük ölçekte kullanılması pek kolay olmuyor.

Yeni çalışmayı yürüten ekip geliştirdikleri malzemenin bu sorunun üstesinden geleceğini umuyor.

Vuhan Üniversitesi'nden Deng Hongbing, yazarları arasında yer aldığı çalışma hakkında "Biyokütle tabanlı bu malzeme, sudaki mikroplastik kirliliğine karşı uygun maliyetli bir çözüm sunuyor. Ct-Cel'in üretimi basit ve gelecekte seri üretim potansiyeli taşıyor" diyerek ekliyor:

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }