Özel Haber

Deniz: Aplıç ve Derinya kapıları kapatılarak Lefkoşa'ya yeni bir kapı açılabilir

Abone Ol

Ahmet KARAGÖZLÜ

   Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı (KTTO) Turgay Deniz, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında 9 sınır kapısınun bulunduğunu, ancak en çok yoğunluğun Lefkoşa’daki Metehan Sınır Kapısı ile Lokmacı Sınır Kapısı’nda yaşandığını belirtti. 

   Deniz, ada içi karşılıklı geçişlerin yüzde 80’inin Metehan ve Lokmacı kapılarından yapıldığını, geriye kalan yüzde 20’lik oranın ise diğer 7 kapı arasında paylaşıldığını söyledi. 

   Turgay Deniz, Lefkoşa’nın Haspolat bölgesinde bir kapı açılması için Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Rum Ticaret Odası arasında, BM’nin de destek verdiği bir mutabakata varıldığını, ancak Rum Yönetimi’nin “Akıncılar ve Erenköy kapılarının açılması” şartını ortaya koyarak buna onay vermediğini kaydetti. 

“İki kapı kapatarak Lefkoşa’da yeni kapı açabiliriz”

   Bu tutumun çok tutarsız ve geçişlerin kolaylaştırılması amacından uzak bir davranış olduğunu söyleyen Deniz, gerekirse geçişlerin az olduğu iki kapı kapatılarak Haspolat’taki kapının açılabileceğini savundu.

   Deniz, geçişlerin az olduğu Lefke Aplıç Kapısı veya Yeşilırmak Kapısı ile Mağusa’daki Derinya Kapısı veya Akyar Kapısı’nın kapatılması gerektiğini belirterek bu kapılardaki polis, gümrük ve muhaceret memurların Lefkoşa’da açılacak yeni kapıya aktarılabileceğini söyledi.

   “Mühim olan kapıların 10 veya 11 tane olması değil, bu kapıların Lefkoşa’da olmasıdır” diyen Turgay Deniz, en çok yoğunluğun Lefkoşa’da olduğunu dile getirdi.

“Lefkoşa’da yeni bir kapı açılması
geçişleri adetsel olarak çoğaltacak”

   Yeni sınır kapılarının açılmasını sonuna kadar desteklediklerini ve bu konuda mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Deniz, şöyle devam etti:

   “Mevcut kapıların bazılarında çok az geçiş olduğunu tespit ettiğimiz kapılar var. Oransal olarak bakıldığında Lefke Aplıç Kapısı ve Yeşlırmak Kapısı ile Mağusa bölgesindeki Akyar ve Derinya kapılarından geçişler oldukça az… Buna Beyarmudu da dahil. Ancak geçiş oranlarına bakıldığında Lefkoşa’daki kapılardan geçiş yüzde 80 civarında. Yani bu kapılardan ikisi kapatılarak Lefkoşa’da bir kapı açılması, geçişlerin adetsel olarak çoğaltılmasına ve karşılıklı geçişlerin rahatlamasına neden olacak.  

   Lefke bölgesindekiler Bostancı’yı; Mağusa’dakiler ise açık kalan diğer kapıyı kullanabilir. Mağusa’da Beyarmudu Sınır Kapısı’nı açık tutabilir çünkü bölgedeki en fazla yoğunluk bu kapıdadır.”

“Haspolat’ta ‘ekspres kapı’ konsepti düşünülüyor”

   Haspolat Kapısı’na ilişkin Rum Ticaret Odası’yla varılan mutabakata da değinen Deniz, bu kapının öncelikle “ticaret yolu” amacıyla açılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

   Deniz, söz konusu kapı açıldıktan sonra belli bir ücret karşılığında daha hızlı geçiş yapmak isteyen kişilerin kullanabileceği “ekspres kapı” konseptinin hayata geçirilmesi ve her iki ticaret odasının bu geçişlerden gelir elde edebileceği büyük bir proje düşünüldüğünü belirtti.

“Ledra Palas Kapısı ticari araçlara açılmalı”

   Turgay, Deniz, Lefkoşa’daki geçiş kapılarındaki yoğunluğun az da olsa çok basit yöntemlerle rahatlatılabileceğini söyledi.

   Ledra Palas Kapısı’ndan sadece diplomatların geçişine izin verildiğini belirten Deniz, bu kapının ticari araçlara da açılması gerektiğine dikkat çekti.

   Deniz, bu sayede Metehan Sınır Kapısı’nda bir miktar rahatlama olabileceğini söyledi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }