Cumhurbaşkanı Tatar 26'ncı Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuştu
Tatar: Böyle bir uluslararası ortamda hitap etmekten mutluluk duyuyorum
Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında, kendisinin diğer konuşmacılardan bir farkı olduğuna dikkat çekerek, kendisinin tanınmamış bir devletin cumhurbaşkanı olarak çoğu yerde ambargoya maruz kaldığını, konuşma ve görüşme yapamadığını kaydetti.
Tatar, 26 yıldır bu Zirve’yi organize eden Marmara Vakfı üyelerini kutlayarak, bu toplantının sesini duyuramayanlara bir fırsat tanıdığına işaret etti ve yıllardan beri acımasız izolasyonlara maruz bırakılan bir halkın, "şehitler diyarı" KKTC’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak böyle bir uluslararası ortamda hitap etmekten duyduğu mutluluğu ifade etti
6 Şubat deprem felaketi hakkında konuşan Tatar, Türkiye’deki on binlerce insanla birlikte KKTC’nin de kendi evlatlarını, sporcularını, vatandaşlarını deprem bölgesinde kaybettiğini anımsatarak, “Öyle bir acı yaşıyoruz ki bu acıyı hiçbir zaman unutmamız mümkün değildir” dedi.
Şu anda Kıbrıs’ta da olası bir depreme karşı gerekli önlemlerin alınıyor olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı, yeni seçilen Rum Lider Nikos Hristodulidis’le yaptığı ilk görüşmede, Kıbrıs’ın küçük bir ada olduğunu, böyle küçük bir adada çeşitli iş birliklerini devam ettirirken, depreme yönelik de ortak komiteler aracılığıyla neler yapılabileceği konusunda görüşlerini paylaştığını ifade etti.
“Diyalogdan yana bir siyaset ortaya koymaya devam ediyoruz”
Tatar, Kıbrıs’ta her ne kadar bir uzlaşma olmasa da her zaman iki tarafın, iki devletin iş birliğiyle bölgede barış ve istikrarın devam edebilmesi için diyalogdan yana bir siyaset ortaya koyduklarını dile getirerek, her zaman iş birliğinin savunucusu olduklarını vurguladı.
Kıbrıs’ta anlaşmazlığa rağmen sürekli iletişim ve diyalog halinde olunmasının hem siyasete, hem ekonomiye hem de bölgedeki istikrara katkı koyacağına inanç belirten Tatar, Anavatan Türkiye’nin desteği ve Kıbrıs’ta iki farklı taraf ve halkın olduğu anlayışıyla istikrarı devam ettirirken, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının çalıştırılmasında, araştırılmasında, pazarlara ulaştırılmasında birlikte hareket etmenin çok olumlu sonuçları olabileceğini kaydetti.
Tatar, “Çatışma kültürü ile, ‘tek taraflı ben yaparım anlayışıyla’ bu işin sürdürülemeyeceğinin bilinmesi gerekir” diye konuştu.
“Mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz”
Kıbrıs Türk halkının 1960 Anlaşmasından doğan müktesep egemenlik hakkı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, bu hakla devleti yaşatabilmek için mücadelelerini sonuna kadar devam ettireceklerini vurguladı.
Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, uygulanan izolasyonların zulüm niteliğinde ve çağdışı olduğuna yönelik çağrısına da işaret ederek, KKTC’nin tanınması ile iki devlet arasında yapılacak eşitlik temelinde bir anlaşmanın istikrara ve bölgedeki dengeye katkı koyacağını söyledi.
“Biz Türkiye’siz bir yere gitmeyiz”
1960 yılları itibarıyla Rumların Enosis olarak ifade ettikleri Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlama çabalarına ve 2004 yılında Annan Planı, ardından Kıbrıslı Rumların tek taraflı Avrupa Birliği’ne alınmasına değinen Tatar, “Bu Türkiye’ye de bizlere de yapılan haksızlıktır” dedi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmamasından dolayı, Kıbrıs üzerinde hak ve hukukunu görmezden gelerek Doğu Akdeniz’den dışlamanın ve dengeleri altüst etmenin uluslararası topluma yakışmadığını ifade etti.
Kendilerine KKTC’den vazgeçip, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne entegre olmalarının istendiğini aktaran Tatar, “Biz Türkiye’siz bir yere gitmeyiz. Bizim anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığının güvencesiyle Kıbrıs’ta barışın sürdürülmesi mümkündür” diye konuştu.
Tatar, “Eğer Kıbrıs’ta barışın devam etmesini isterlerse, iki ayrı devletin olduğu gerçeğini görmeleri gerekir” dedi.
KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olması gibi gelişmeleri de aktaran Cumhurbaşkanı, tüm bu gelişmelerin Kıbrıslı Türklere yeni kapılar açması temennisinde bulunarak, Kıbrıs Türk halkının refah bir yaşam yaşaması, dünyayla entegre olması ve hak ettiği çağdaş evrensel standartları yaşaması için çalıştıklarını ifade etti.
Tatar, “Benim halkım bunu hak etmektedir. Benim halkım, bağımsız, özgür, hürriyet içerisinde yaşamayı hak etmektedir. Dolayısıyla uluslararası toplumun çağdaş ve saygın bireyleri olarak bizlerin mücadelesine sizlerin desteği çok önemlidir. Kıbrıs Türkü adına hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Kurucu Cumhurbaşkanı Raif Rauf Denktaş’ın sözlerine yer veren Tatar, “biz asla egemenliğimizden, bağımsızlığından ve devletimizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir