Kıbrıs

CTP Milletvekili Kürşat, üreticinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini söyledi

Abone Ol

   Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fide Kürşat, harup taban fiyatının bir an evvel belirlenmesi gerektiğini söyledi.

   Üreticinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini belirten Kürşat, sürecin daha fazla sürüncemede bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

   Kürşat, konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Paylaşım şu şekilde:

   “Harup taban fiyatı bir an evvel belirlenmeli!

Üretici emeğinin karşılığını almalıdır.

Süreç daha fazla sürüncemede bırakılmamalıdır.

   İklim şartlarımıza son derece uyumlu olan Harup 1960’lara kadar kırsalda yaşayan halkımız için, çok önemli bir gelir kaynağıydı…

Hatta Harup Kıbrıs’ın ‘kara altını’ olarak anılırdı.

  Kültürümüzde de önemli yeri olan ve ülke katma değerinde hatırı sayılır yeri olan harubun hasadı birçok bölgede tamamlanmak üzere…

  Ne var ki sözde hükümetten hala ürün “taban fiyatının” ne olacağı ile ilgili bir açıklama yok!

Geçtiğimiz gün kısa bir yazılı açıklama yapan Binboğa Yem Fabrikası, üreticinin yanında dimdik duracaklarını ve üreticinin zarar etmesine izin vermeyeceklerini belirtmişti. Aldığımız duyumlar maalesef bu yönde değil! Sözde hükümetin kurumları her konuda olduğu gibi bu konuda da güven vermiyor!

   Geçen yıl Ağustos ayının 18’inde Binboğa Yem Fabrikası tarafından açıklanan harup taban fiyatı yaklaşık bir sterline denk geliyordu.

   Bu yıl üreticilerin beklentisi bir sterlin üzeri olmasıdır. Ki öyle de olmalıdır.

Ülkede iğneden ipliğe her şeyin fiyatı en az üçe katlanmışken, harupta fiyat belirsiz olduğu için üreticilerin emeğine saygı gösterilmiyor.

Üretici “kendi çabasına mahkûm edilmiş” durumda!

   Son yıllarda hükümetler, fare mücadelesine yeterince katkı vermediği için ağaç sayısı azalmış, verim düşmüştür; Üreticiler bu mücadelede de yalnız…

   Her meselede olduğu gibi politikasız sözde hükümetin, bir devlet politikası olarak harup üretimini teşvik kapsamında; ücretsiz aşılanmış harup fidanı ve fare zehirinin dağıtılması; harup ekiminin yaygınlaştırılması için gerçek anlamda teşvik uygulaması gerekmektedir.

  Adanın diğer bölgelerinde de yetiştirilen harup, Karpaz bölgesinin önemli bir geçim kaynağıdır. Bölgenin sosyo-ekonomik yapısı nazarı dikkate alındığında harup burada daha çok teşvik edilmelidir.

   Hem dünya borsalarında hem de ülkemizde değeri artan harubun, ülke ekonomisine daha çok katkı koyabilmesi için kritik mesele ürün bedeli ve üreticinin teşvikidir. Ürün taban fiyatı bir an evvel belirlenmeli”.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }