CTP Milletvekili Erkut Şahali “Toprak Ürünleri Kurumu Ne İşe Yarar" konulu konuşmasında, çoğu zaman yaşadığı sorunlarla gündeme gelen TÜK’ün “1992 yılından beri batak bir kurum” olarak hizmet verdiğini savundu.
TÜK’ün üreticinin yanında duramayacak bir konumda tutulduğunu söyleyen Şahali, bugünkü konuşmasının Sayıştay başkanlığına açık bir ihbar teşkil ettiğini belirtti.
Şahali, alım kararlarında şaibe olduğunu defalarca söylediğine işaret ederek, kamu ihale yasası hükümlerine rağmen son 4 yıldır keyfi kararlar alındığını ve kaynakların çarçur edildiğini ileri sürdü.
KIBTEK’in de bu sistemle kamu kaynaklarını iç ettiğini iddia eden Şahali, TÜK’de de aynı yöntemlerle halkın parasının heba edildiğini savundu.
İhalesiz alımlar, yetkisiz işlemler ve uygun olmayan ürün alımı gibi kurallara uymayan adımlar atıldığın ileri süren Şahali, "denetleyecek olanların denetlenecek olanın işini yapmasıyla" her şeyin birbirine karıştığını belirtti.
Sadece mali değil idari soruşturma açılmasının da kaçınılmaz olduğunu iddia eden Şahali, Tarım Bakanından da birlik başkanıyken davrandığı gibi davranmasını beklediğini söyledi.
Şahali, Çiftçiler Birliği’ne, her zamankinden sessiz olduğu ve yaşanan onca olumsuzluğa rağmen sesinin çıkmadığı yönünde tarım çevrelerince eleştiri yapıldığına işaret etti.
Tohumluk ürünün çimlenme garantisi olmadan satıldığını söyleyen Şahali, tohumluk konusunda geçmişte yaşanan problemleri anlatarak, Genel Tarım Sigortası’nın parasının da hala Maliye Bakanlığı tarafından rehin tutulduğunu ileri sürdü.
Şahali, tarımsal kiralama yapılan arazilerin Tarım Bakanlığına devredilmesi gerektiğini ve Bakanlar Kurulu kararıyla Bafra’daki orman arazilerinin yasaya aykırı şekilde solar maksatlı kiralanmasından vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.
Oğuz: TÜK'ün finansal bir kaynağı yok
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, TÜK’ün finansal bir kaynağı olmadığını, geçmişte kabiliyeti artsın diye borç alındığını ve görevini yapabildiğini belirterek, aynı şekilde de hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.
Oğuz, TÜK’ün nasıl alım yaptığını anlatarak, kar marjını minimize ederek ürün sağlamak için elinden geleni yaptığını kaydetti.
Tarımsal kiralarla ilgili usulleri de açıklayan Oğuz, alışılagelmiş düzeni kendisinin de doğru bulmadığını ve “komisyonculuk” yapanları engellemek için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Oğuz, bazen düzen bozmanın doğru noktaya ulaşması için sancılı bir süreçten geçmek gerektiğini söyleyerek, “Önemli olan hakkaniyetli gitmek” dedi.
Çavuş: Yönetimsel zafiyetler noktasında gereği yapılacak
Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, göreve geleli daha 2 ay olmadığına işaret ederek, kendisini de huzursuz eden konular olduğunu, 2022 yılının bütçesinin sıkıntılı olduğunu ve geçmişte kendisinin de zaten uyarılarda bulunduğunu söyledi.
Çavuş, yönetimsel zafiyetlerin gereğinin yapılacağını kaydederek, kendi görev süresince üreticiye olan sorumluluklarını yerine getirdiğini belirtti.
Hüseyin Çavuş, tohumlukla ilgili sıkıntılar olduğunu ve geçmişte yaşananların tekrarlanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Eleştirilerden dersler çıkararak yollarına devam etmeyi uygun bulduklarını belirterek, programda söz verdikleri konularda yapılanları anlatan Çavuş, çim saha ve dereceye giren sporculara verilen ödülleri sıralayarak, uyuşturucuyla mücadele kapsamında yaptıklarını dile getirdi.
Çavuş, göreve geldiği günden itibaren yapılan ödemeleri sıralayarak, ödeme planıyla ilgili bilgi verdi ve soruları yanıtladı.
Çavuş, Bafra’daki arazinin de Bakanlar Kurulu kararıyla olması gerektiği şekilde kiralandığını belirtti.