Özel Haber

Çocuklar artık içe kapanık, sosyal becerileri kısıtlı

Pandemi döneminde doğan veya eve kapanmak zorunda kalan çocukların iletişim becerileri oldukça olumsuz etkilendi. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Beyoğlu, bu durumun açtığı sorunlara dikkat çekti:

Abone Ol

   Koronavirüs pandemisinin üzerinden 4 yıl geçti ancak pandeminin yol açtığı sorunlar bitmek bilmedi.

   Özellikle pandemi döneminde doğan veya o dönemde eve kapanmak zorunda kalan çocukların iletişim becerileri oldukça olumsuz etkilendi.

   Çocukların televizyon, telefon, bilgisayar ya da tablet gibi teknolojik cihazların başında oldukça fazla süre geçirmesi çocuklarda iletişim sorunlarına da yol açtı.

   Bu durum son dönemlerde akıcı konuşamama, odaklanma eksikliği ve hiperaktivite gibi çeşitli sorunlara neden oldu.

   Konuyla ilgili BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu, bu durumun etkileri ve ne yapılması gerektiğiyle ilgili bilgi verdi.

“Pandemiden sonra kimse iyi olmadı”

   Dr. Erdem Beyoğlu, pandemiyle birlikte birçok rahatsızlıkta artış yaşandığını, bunu polikliniklerde çok sık gözlemlediklerini ifade etti.

   Genel olarak bakıldığında gelişimsel sorunların bunların başında geldiğini belirten Beyoğlu, kaygı bozukluğu ve depresyonun da hemen ardından geldiğini söyledi.

   Beyoğlu, bu durumun sadece çocuklara ve ergenlere yönelik düşünülmemesi gerektiğini kaydederek yetişkinlerin de benzer durumda olduğunu belirtti.

   Bir bütün olarak ele alındığında pandemiden sonra kimsenin iyi olmadığına dikkat çeken Dr. Erdem Beyoğlu, “Pandeminin kendisi tıbbi bir olaydı. Ondan sonra bizlerin davranışları çok değişti. Çünkü teknoloji çok daha cüretkar bir şekilde hayatımıza girdi ve artık işlerimizi cep telefonu üzerinden ve online olarak yapmaya başladık. Bu durum bir taraftan bizi yaşama daha çok bağlayan bir şey haline gelirken diğer yandan ekran sürelerimizi artırdı” diye konuştu.

“Ekran kullanma süresinin artması iletişim becerilerini bozuyor”

   Çocukların ekran sürelerinin arttığına işaret eden Beyoğlu, çocukların artık daha içe kapanık ve sosyal becerileri kısıtlı hale gelmeye başladığını söyledi.

   Bu durumun 0-6 yaş gurubu çocuklarda iletişim becerilerinin azalması şeklinde görüldüğünü dile getiren Beyoğlu, bunun asıl nedenin pandemi değil, pandemiyle birlikte çocukların teknolojiye daha fazla maruz kalmaları olduğunu ifade etti.

   Çocukların ekran kullanma sürelerinin artmasının iletişim becerilerini bozduğunu yineleyen Beyoğlu, başka bir ifadeyle iletişim becerilerinin geriden geldiğini belirtti.

“0-3 yaş grubu hiç ekran başında olmamalı”

   Erdem Beyoğlu, 0-3 yaş grubunun hiç ekran başında olmaması; 3-6 yaş grubuna yarım saate denk gelecek “bir ya da iki çizgi film süresi” kadar; ilkokul çağındaki çocukların günde bir iki saat ve ergenlerin de en fazla 3 ya da 4 saat ekran başında kalmalarına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

   Beyoğlu, ekran başı denilirken bunun sadece televizyonları kapsamadığını; tabletleri, cep telefonlarını ve benzeri diğer teknolojik cihazların da bu kapsam içinde olduğunu kaydetti.

   Dr. Beyoğlu, ekran başında geçen sürenin çocukların oyun oynamasından ve aileleriyle birlikte geçirdikleri süreden çalındığını belirtti.

 “Ebeveynler, çocuklarının neler izlediğini kontrol etmeli”

   Beyoğlu, ebeveynlerin çocuklarının izledikleri içerikleri kontrol etmesi gerektiğini söyledi.

   Bir süre önce bir çalışma yayınlandığına dikkat çeken Beyoğlu, bu çalışmada kız çocuklarının artık güzelleşmeye daha çok önem vermeye başladığının ortaya konulduğunu ifade etti.

   Erdem Beyoğlu, bunun en büyük nedeninin “sosyal medya kullanımı” olduğunu vurguladı.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }