Boy uzunluğunuz 6 ölümcül hastalık riskini artırıyor!
boy birçok kişinin övündüğü fiziksel özellikleri arasında yer alıyor. Çocukluktan itibaren daha uzun olabilmek adına çeşitli sporlar yapılıyor ve boy uzatacak gıdalar tüketiliyor. Ancak yapılan araştırmalarda boy uzunluğunun 6 ölümcül kanser riskini artırabileceği bulundu.
Kanser riskini artıran çok sayıda etken bulunuyor. Bunların sağlıksız yaşam ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi etkenler olduğu biliniyor. Ancak, kanser riskini artıran bizim kontrolümüz dışında olan başka faktörler de var. Uluslararası Dünya Kanser Araştırma Fonu'na göre boyunuz kontrol edemediğimiz faktörler arasında yer alıyor.
Altı farklı kanser türünde etkili
Derneğin Sürekli Güncelleme Projesi kapsamında ekip, diyet, kilo, fiziksel aktivite ve kanser arasındaki bağlantıya dair küresel kanıtları analiz etti. Ne kadar uzun boyluysanız yumurtalık, prostat, pankreas, kolorektal, meme ve böbrek kanseri riskinin o kadar fazla olduğuna dair "güçlü" kanıtlar olduğu sonucuna vardı.
Daha spesifik olarak, boy uzunluğunun her beş santimetresinin riski aşağıdaki miktarlarda artırdığı paylaşıldı:
Böbrek - yüzde 10 artmış risk
Menopoz öncesi ve sonrası meme kanseri - sırasıyla yüzde dokuz ve yüzde 11
Yumurtalık - yüzde sekiz
Pankreas - yüzde yedi
Kolorektal - yüzde beş
Prostat - yüzde dört
Boy neden kanser riskini etkiliyor?
Uluslararası Dünya Kanser Araştırma Fonu'nun bilim programı yöneticisi Susannah Brown, kanser riskinin boydan çok uzun olma sürecinde yattığını açıkladı. "Bir deyişle, bir kişinin nihai yetişkin boyu, bir kişinin vücudunun gebelikten yetişkinliğe kadar geçirdiği büyüme sürecinin görsel bir temsilidir. Bu süreç sadece onların genlerinden değil, aynı zamanda anne karnını, çocukluğunu ve gençliğini kapsar.
"Bu nedenle boy, yalnızca gebelikten yetişkinliğe kadar tüm olay ve deneyimler dizisinin bir belirteci veya göstergesi olarak düşünülmelidir - ve önemli olan, bu sürecin hangi yönünün veya yönlerinin kanser riskini etkilediğini belirlemektir."
Boyu belirleyen faktörler
Boy genetik tarafından etkilenirken, beslenme de bir rol oynar. Brown, "İnsanların maksimum boylarına 20 yaş civarında ulaştıklarını ve bir kişinin boyunun uzamasının kısmen genlerinin yanı sıra büyüme ve gelişme evrelerinde aldıkları gıdaların besin kalitesi ve miktarının da etkilendiğini biliyoruz." dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir