Bir Efsanenin Öyküsü : Chevrolet Camaro

Abone Ol

Bugün sizlerle 1911 yılından beri hayatımızda var olan bir efsanenin sürücü koltuğuna oturacağız. Amerikan otomobil sanayisinin Muscle Car olarak nitelendirdiği performans modelleri, model yılı kaç olursa olsun dünya genelinde ilgi görür. Bu furyanın en büyük iki temsilcisi hangisi diye sorulduğunda ise akıllara gelecek modeller her zaman bellidir: Ford Mustang ve Chevrolet Camaro. Amerika Birleşik Devletleri menşeli Chevrolet, kurucusu Louis’in soyadından ismini almıştır. Firma, başarılı tarihi boyunca birçok farklı süreçten geçti. Çok sayıda sahip değiştiren Chevrolet, en sonunda ABD’nin dev kuruluşu Genaral Motors’un himayesine girmiştir. Tabi ki bu durum hem GMC’yi hem de Chevrolet özelinde markanın tarihini etkilemiştir. Bu tarihten sonra Chevrolet, ürettiği birbirinden lüks, konforlu ve güçlü araçlarıyla otomobil severlerin gönlünde taht kurmuştur. Bu modellerden biri de kuşku yok ki benim de hayranı olduğum Camaro!

İlk defa 1967 yılında piyasaya sürülen Camaro, firmanın gelmiş geçmiş en güçlü modeli olma özelliğine sahip. Hatta öyle ki Camaro, ilk yıllarında gücü itibariyle diğer otomobil markalarına da örnek olmuş ve firmalar Camaro’yu örnek alarak otomobiller üretmiş. Otomobil dünyasına hâkim olanlar aşinadır, marka özelinde üretilen bir model vardır ki o, firma için oldukça özel bir yere sahiptir. İşte Camaro da Chevrolet için bunu ifade ediyor. Hatta Chevrolet, Camaro’dan sonra ürettiği bütün modellere, bu otomobili onurlandırmak için “C” ile başlayan bir isim vermiş. İşte bugün biz de sizlerle, Chevrolet için büyük öneme sahip Camaro modeline ve onun başarılarla dolu serüvenine göz atacağız.

Aslında bu model Camaro ismini almadan önce, araç için Panther ve daha birçok farklı isim düşünülmüştü. 2000’den fazla olan önerilerin içerisinden Panther kelimesi seçilerek, bizim Camaro olarak tanıdığımız araç 1966 yılında piyasaya sürülmüştü. GM, 28 Haziran 1966 yılında düzenlediği basın toplantısıyla tarihe geçmiş. Çünkü firmanın, Chevrolet modeli isminin artık Panther değil de Camaro olduğunu açıklamak için yaptığı girişim, o zamana kadar yapılan en dikkat çekici telekonferans olmuş. Şöyle ki Amerika’nın 14 şehrinde, otellerde toplanan basın mensuplarıyla, ilk defa bu kadar büyük ölçekli bir telekonferans düzenlenmiş. Firma, 1966 yılında Camaro ismini dünyayla paylaştığında, bu kelimenin ne anlama geldiği hakkında çeşitli görüşler ortaya atıldı. Örneğin bunlardan bir tanesi, Camaro’nun Fransızcada argo bir deyim olan camaraderie’yi temsil ettiğidir. Camaraderie ise arkadaşlık, samimiyet gibi anlamlara gelmektedir. Camaro hakkında yapılan bir diğer tanım ise “Mustang’ları yiyen hayvan” anlamıyla karşımıza çıkıyor. Gran Turismo ile Chevy Camaro yarış otomobilinin birlikte zuzn bir geçmişi vardır. Üçüncü nesil hayali bir Camaro prototipi ilk Gran Turismo etkinliğinde hazırdı ve askıda, bu yarışlara katılan ilk otomobillerden de biriydi.


Birinci nesil Chevy Camaro 1966’da ‘özel amaçlı’ otomobillerin (yani bir binek otomobili şasisine oturtulmuş spor görünüşlü gövdeyle gündelik spor arabalar) büyükbabası olan Ford Mustang’le kapışmak için doğmuştu. O zamandan beri Camaro ve Mustang kendi önden motorlu-arkadan çekişti aktarma organlarıyla geleneksel American spor otomobil piyasasında karşılıklı üstünlük kurmaya çalıştılar.
Bu yarış aracı, yüksek performansın eş anlamlısı olan dördüncü nesil Camaro SS’in şasisi üzerine kuruldu.Camaro müşterileri arasında yalnızca 602 kişi, V8 tipli Z/28 Special Performance Package (Özel Performans Paketi) siparişi vermiştir. Bu seçenek, ilk başlarda SSCA yarış modeli olarak tasarlanmış. General Motors’un mühendisi ve yöneticisi Pete Estesi, üstü açık olmayan hemen her arabadan nefret ediyormuş. Bu yüzden, Camaro’nun Z/28 paketiyle yeniden tasarlanmasına karar vermiş. Sonuçta Camaro Z/28’in doğuşu işte bu şekilde olmuş. Camaro tasarlandıktan çok kısa bir süre sonra, SSCA Trans-Am serisinde kayda değer başarılara imza atmıştır. Chevrolet’in 7 litrelik motoru tamamıyla ayrıcalıklı bir tasarımdı. Bu modelden çok az sayıda üretilmiş olup, büyük hacimli motoru sayesinde fiyatı iki katına çıkan COPO ya da Central Office Production Order modelleri genel olarak profesyonel yarışçılar tarafından satın alınmıştır.

BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ :  CAMARO

Ford Mustang’a rakip olarak üretilmiş Chevrolet modelidir. 1967 ile 2002 arasında toplam 4 jenerasyon olarak kesintisiz üretilmiştir. 2010'da 5nci jenerasyon ile tekrar satışına başlanmış olup, 2016'da 6’ncı jenerasyon satışa çıkmıştır. 80'li yıllarında başlarında motor gücünden taviz verse de coupe ve convertible spor araç formatından hiç çıkmamıştır. Ilk yıllarında Chevrolet büyük blok motor üretmediği için bu görevi Yenko, Baldwin Motion gibi özel bayilerin ürettiği ve bu tip hareketlerin COPO olarak adlandırıldığı Pony Car. COPO daha sonra diğer modellere de sıçramış, kendini Chevelle ve Nova gibi modellerde de göstermiştir. Şasi olarak Pontiac'ın Firebird'ü ile aynıdır.


1967 ile 1969 arasında üretilen ilk jenerasyon Camaro'lar ikonik otomobil modelleri arasındadır. 2nci jenerasyon günümüzde değerlenmeye başlamıştır.

1975 ile 1989 yılları arasında International Race of Champions’a damgasını vuran araç Camaro modelleri olmuştur. Camaro’nun 1985 yılında tanıttığı IROC-Z uyarlaması da Kuzey Amerika’da yapılan otomobil yarışının ismini simgelemektedir.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }