Carroll Shelby! Otomobil meraklıları onun ismini iyi bilir. Kolay değil, koca bir ömrü bu tutkuya adamış birinden bahsediyorum. Hatırlamakta güçlük yaşayanlar için başarılı kariyerinden biraz bahsedelim;
Shelby, öyküsüne yarış pistlerinde başladı. Amerikan askeri olarak katıldığı 2. Dünya Savaşı’ndan döndükten sonra, 1959 yılındaki Le Mans yarışını kazandı. Yarışçının en büyük zaferi, aynı zamanda pistlerdeki sonuncu sevinci oldu. Kalbinden rahatsızlanan Shelby, yarış pistlerine veda etmek zorunda kaldı. Tabi ki bu durum araba tutkusunun sonu değildi. Bundan sonra araba ticareti işine girişen ünlü isim, standart modellerin satışı yerine, kendi markasını üretmeye karar verdi. Shelby American ismini verdiği otomobiller, bugün bile onun isminden saygıyla söz edilmesini sağladı.
‘’ COBRA ‘’ ile GELEN ŞÖHRET
Shelby, Cobra ve GT 500 gibi modelleri otomobil piyasasına kazandırmıştı.Carroll Shelby, ikinci dünya savaşında Amerikan ordusunda görev aldıktan sonra yarış kariyerine başladı. Aston Martin ve Maserati adına yarışlara katılan Shelby, 1959 yılında 24 saatlik Le Mans yarışını kazandı. Ancak tam da bu yıl kalbinden bir problem yaşayan genç sürücü, yarış kariyerine bırakmak durumunda kaldı. Bunun üzerine otomobil piyasasının farklı bir kademesinde yer almaya karar veren Carroll Shelby, Shelby American adını verdiği otomobil firmasını kurdu. İlk hamlesi de AC Motors Roadster modelini bir canavara çevirmek oldu. İngiltere’de üretilen bu küçük şasiyi ithal edip üzerine Ford V8 motor yerleştiren Shelby, böylece “Cobra” modelini yaratmış oldu. Kariyerine bbyarış pilotu olarak başlayan Carroll Shelby başarılı bir pist kariyerinin ardından araba satmaya başladı. Standart arabaları satmaktan sıkılınca da kendini arabaları kurcalarken buldu. 1962 yılında İngiliz AC Cars firmasının Cobra modelini modifiye ederek bir yarış efsanesi olan Shelby Cobra'yı yarattı.
Carroll Shelby, 89 yıllık yaşantısına birçok başarı öyküsü sığdırdı. Otomobillerle ilgilenen hemen herkes, onun mucitlik yeteneğini kabul etmiştir. İşin ilginç yönü ise bu alanda çok da fazla eğitim almadan, tamamen araba tutkusunun verdiği hazla başarılı olmasından kaynaklanıyor. Amerika’nın ünlü yarış pilotu ve otomobil mucidinin bilenen yönleri böyleydi. Texas’ta tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman Carroll Shelby, 89 yaşındaydı.
SHELBY VE ŞAMPANYA PATLATMA GELENEĞİ
Shelby ilk defa 1952 yılında Oklahoma’da yapılan bir yarışa katılmıştır. İngiliz otomobil MG ile yarışa katılan ünlü isim, diğer tüm arabaları arkasında bırakmış ve son olarak da süper bir motora sahip olan Jaguar XK120’yi geçerek yarışı kazanmıştır. Shelby bu zaferi kazandığında sadece 30 yaşındaydı. 1955 yılında Shelby, kırık olan kolunu arabasının direksiyonuna bantlamış ve 12 Hours of Sebring yarışını kazanmayı başarmıştır. 1959 yılında Aston Martin için yarışan Shelby, 24 Saat Le Mans yarışlarından hemen önce dizanteriye yakalanmıştı. Hasta olmasına rağmen yine de yarışı kazanan Shelby, 24 saat boyunca dizanteri ilacından başka hiçbir şeyin boğazından geçmediğini açıklamıştır. Neticede, yarışın sonunda Shelby’in ağzına tıkılan şampanyanın, onu biraz serseme çevirdiğini de dürüstçe belirtmiştir. Shelby göğüs ağrılarını azaltmak için nitrogliserin tabletleri kullanıyordu.
Efsanevi isim katıldığı son yarış Laguna Seca’yı, nitrogliserin tabletlerini almak amacıyla yavaşladığı için kaybettiğini açıklamıştır. Şampanya patlatmanın nasıl ortaya çıktığı hakkında bir fikriniz var mı? Ya da Shelby’in bu gelenekteki rolünün ne olduğunu biliyor musunuz? Şöyle ki; efsanevi yarışçı Dan Gurney, Ford GT40 ile kazandığı yarıştan sonra eline bir şampanya şişesi tutuşturulmuştur. Bu sırada Gurney’in yanı başında duran Shelby, yarışçının kulağına şampanya şişesini sallayarak açmasını fısıldamıştır. Bunun üzerine de yıllardır ne olduğunu bilmeden yaptığımız ve kutlamaların vazgeçilmezi haline gelen ‘’ Şampanyalı Kutlama Merasim ‘’ olayı meydana gelmiştir.