Karma Hayvan Yemi Harup Ürünü ve LPG Üretim Pazarlama Kooperatif Ltd.’nin (Binboğa Yem Ltd.) 2 ay önce açtığı “kepek” ihalesi yılan hikayesine dönüştü.
İddiaya göre, Binboğa Yem’in açtığı ihaleyi kazanan firmanın sözleşme gereği 1000 metrik ton olan kepek ürününü 10 gün içinde ülkeye getirmesi gerekiyordu. Ancak ilgili firma yaklaşık 2 ay boyunca bu ürünleri ülkeye getiremedi. Geçen hafta toplanan Binboğa Ltd. Yönetim Kurulu, ürünler ülkeye gelmediği için önceki ihaleyi iptal etti, 28 Ağustos’ta 600 metrik tonluk kepek almak için yeniden ihaleye çıktı.
Bu arada geçtiğimiz günlerde Mağusa Limanı’na iptal edilen ihaleyle ilgili 1800 ton mal geldi. Ancak ihale şartnamesinde ülkeye gelmesi gereken miktar 1000 metrik tondu. Firmanın, Binboğa Yem’in adını kullanarak ülkeye fazladan ürün getirdiği iddia edildi.
Ayrıca iki ay önce tonu 390 dolar olan kepeğin fiyatı şu anda piyasalarda 290 dolar civarına düştü. Ancak şartname gereği bu ürünlerin 390 dolardan satın alınması bekleniyor. Bu da 1000 metrik tonda ortalama 100 dolar fark oluşacağını gözler önüne seriyor. Bir başka deyişle 1000 metrik ton ürüne 290 bin dolar ödenme fırsatı varken 390 bin dolar ödenecek. Yani 100 bin dolar fazla ödeme yapılacağı anlamına geliyor. Ancak yetkililer, böyle bir ödeme olmayacağını söylüyor.
Bu arada Binboğa Yönetim Kurulu, açtığı ikinci ihalede 600 bin metrik tonluk kepek alımı yapacağını duyurdu. Bu nedenle ülkeye gelen 1800 metrik tonluk ürünün akıbetinin ne olacağı bilinmiyor.
BAĞIMSIZ Gazete’nin Binboğa Yem Ltd.’deki bir yetkiliden edindiği bilgiye göre, KKTC’ye gelecek olan tüm tarım ürünlerine Tarım Bakanlığı’nın ön izin vermesi gerekiyor. Bu kapsamda ülkeye gelen 1800 ton kepek için de ön izin alındı. Ancak, Tarım Bakanlığı’nın konuyu incelemeye aldığı ve usulsüz bir durum tepit edilirse ön izni kaldırabileceği iddia edildi.
Edinilen bilgiye göre Binboğa Yem Ltd, Mağusa Limanı’na ulaşan 1800 metrik ton kepeğin sadece 1000 metrik tonunu satın alacak. Ancak ihale şartnamesinde belirtilen sorumluluklar gereği firmaya cezai yaptırım uygulanacak. Bu kapsamda da ilgili firma 2 ay boyunca geciktiği her gün için ortalama 8 bin dolar ceza ödeyecek. Bu nedenle de ton başına 390 dolar olan 1000 tonluk ürün neredeyse bedava satın alınmış olacak.