Teknoloji

Bilim insanları başardı...

Kuantum hesaplamada yeni dönem: Çekirdek ve elektronların dansı...

Abone Ol

Bilim insanları, bir atom çekirdeğine kuantum verisi depolayarak kaybolmamasını sağladı. 

Bazı araştırmacılara göre, kübit denen birimlerle saklanan kuantum bilgisi için en güvenli yer atom çekirdekleri. 

Independent Türkçe'nin haberine göre bilim insanları, atom çekirdeğinin spin (dönü) durumu veya yönünün kuantum bilgisini tutabileceğini düşünüyor.

Elektronların dönüşü sırasında manyetizma yarattığını söyleyen araştırmacılar, kuantum mekaniğinde bunu aynı anda farklı yerleri gösteren bir pusula iğnesine benzetiyor. İğnenin veya spinin belirli bir anda baktığı yön ise kuantum bilgisinin bir kısmını içeriyor.

Diğer yandan elektronların dönüşü sırasında zayıf bir seviyede de olsa atom çekirdeğini etkilemesi, depolanan bilginin okunup değiştirilmesini zorlaştırıyor. 

Nature Communications adlı hakemli dergide 11 Eylül Çarşamba günü yayımlayan çalışmayı yürüten ekip, çekirdek ve elektronlar arasındaki etkileşimi kontrol ederek bilgiye ulaşılmasını sağlayacak bir yöntem geliştirdi. 

Araştırmacılar, kuantum bilgisini okumak için dış kısımdaki elektronlarla çekirdeğin dönüşünü eşleştirmek gerektiği ve bunu yapmanın, atomun içinde bir "yalpalama" yaratarak elektronun dönüş hareketini bozmaktan geçtiğini söylüyor.

Hollanda'daki Delft Teknik Üniversitesi'nde doktora adayı olan Lukas Veldman, başyazarı olduğu çalışmayı şöyle açıklıyor:

Elektron dönüşünün dengesini bozmak için voltaj darbesi kullandık, ardından elektron ve çekirdeğin spini bir mikrosaniyenin bir kısmı boyunca birlikte yalpaladı.

Titanyum atomu kullanan ekip, atomik seviyede inceleme sağlayan taramalı tünelleme mikroskobunun iğnesiyle, elektron üzerinden çekirdekte depolanan veriyi okumayı başardı. 

Araştırmacılar, depolanan bilgide herhangi bir kayıp olmadığını da gözlemledi. 

Çalışmanın diğer yazarı Sander Otte "Bu deney insanların, maddenin durumu üzerinde hayal edilemeyecek kadar küçük ölçekte bir etki yaratmasını sağlıyor" diyerek ekliyor: 

Bana göre tek başına bu bile çabaya değer. 

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }