Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, depreme dayanıklılık testi kapsamında 835 bina, 147 bin metrekarelik alanın gözlemlendiğini belirterek, ilk 400 binanın ileri tetkikinin yapılmaya başlandığını kaydetti.
Tetkiklere ortaöğretimden başlandığını dile getiren Maviş, her okul için 1 aylık sürenin olduğunu ifade etti.
Maviş, olayın encümenlik yasasının güncellenmesi noktasında sıkıştığına işaret ederek, bu yasada bir değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Çalışmaların başladığına, mühendis ve mimarların gönüllü olarak süreci yürüttüğüne dikkat çeken Maviş, ileri tetkik sonuçlarına göre hangi okulun güçlendirileceğine hükümetin karar vermesi gerektiğini söyledi.
Maviş, okulların yıkılıp yeniden yapılması durumunda 250 milyon TL ile 2 milyar TL arasında bir meblağın ortaya çıkabileceğini söyleyerek, bu okulların yaz tatilinde bitirilip, okul açıldığında teslim edilmesi ve insanların da bunu görerek güvenmesi gerektiğini anlattı.
Dikmen’de konteyner sınıf olduğunu, Değirmenlik’in binasının mühürlendiği gibi durduğunu ve binasının yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirten Maviş, Değirmenlik Belediyesi’nin de bu okullara katkı sağlayacağını kaydetti.
Yeniboğaziçi İlkokulu’nun eski binasının yıkılmadığını ancak yenisinin yapılmaya başlandığını dile getiren Maviş, Karakol İlkokulu’nda 4 konteyner sınıf kurulduğunu, Namık Kemal Lisesi’nin belli bir kısmının taşındığını, geri kalan çocukların online veya farklı koşullarda eğitime devam ettiğini bildirdi.
Maviş, bu binaların başlayıp eylül ayına kadar biteceğine inanmadığına işaret ederek, ortada bütçenin bulunmadığını, Eğitim Bakanı’nın bir kurtarıcı beklediğini ve sorumluluktan kurtulmak istediğini vurguladı.