Ülkemizde yaşanan hayat pahalılığı, Anneler Günü’ne de darbe vurdu. TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi ve halkın alım gücünün düşmesi sonucu çiçekçiler bu yıl da beklediğini bulamadı.
Normal şartlarda zaten satış yapmakta zorlanan çiçekçiler, dört gözle Anneler Günü’nün gelmesini beklerken, evine ekmek götürmekte zorlanan vatandaş annesine çiçek bile alamayacak duruma geldi.
Ekonomik sarsıntının yaşandığı böyle bir dönemde marketlerin de çiçek satışı yapması ve birçok kişinin kaçak bir şekilde sosyal medyadan çiçek satması; vergilerini ödeyen çiçekçileri ayakta duramayacak hale getirdi.
BAĞIMSIZ GAZETE çiçekçileri gezerek, bu yılki Anneler Günü’ne yönelik satış durumlarını sordu.
Filiz Çiçek Çalışanı Mustafa Karpuz, çiçek satışlarının geçmiş dönemlere göre düştüğünü ancak insanların bütçesine göre çiçek almaya çalıştığını belirtti.
Viva Çiçek Salonu Direktörü Numan Bolat ise ülkedeki hayat pahalılığı, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi gibi sorunların hem kendilerinin hem halkın alım gücünü düşürdüğünü dile getirerek, bu durumun da çiçek satışlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Karpuz: Satışlar geçen seneye göre düştü
Filiz Çiçek Çalışanı Mustafa Karpuz, satışların normal günlerde daha düşük olduğunu belirterek, Anneler Günü olmasından dolayı ise bir hareketliliğin söz konusu olduğunu kaydetti.
Ülkedeki hayat pahalılığı nedeniyle insanların alım gücünün düştüğünü dile getiren Karpuz, yine de birçok kişinin bütçesine göre annesine çiçek aldığını ifade etti.
Karpuz, satışların geçen yıla göre düştüğüne işaret ederek, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesinin ise işlerine darbe vurduğunu vurguladı.
Tüm çiçeklerin yurt dışından dövize endeksli olarak geldiğine dikkat çeken Karpuz, kâr marjlarının azaldığını ve satışların olumsuz etkilendiğini söyledi.
Karpuz, marketlerde çiçek satışına karşı olduklarının altını çizerek, bu durumun şu an azalsa da tam olarak ortadan kalkması gerektiğini bildirdi.
Bolat: Alım gücüyle birlikte çiçek satışları da düştü
Viva Çiçek Salonu Direktörü Numan Bolat, satışların geçen sene göre düştüğünü belirterek, hayat pahalılığının vatandaşları ucuz çiçeklere yönlendirdiğini ancak ucuz çiçeğin de kalmadığını kaydetti.
Geçmiş dönemlerde 3 personel çalıştırdığını anımsatan Bolat, şu an işlerin düşmesi nedeniyle çocuklarının yardımcı olduğunu, kendi sigorta yatırımlarını yapmakta bile zorlandığını vurguladı.
Bolat, pandemi dönemimin yaralarının henüz sarılamadığını dile getirerek, çiçekleri temin ettikten sonra dükkânların kapandığını, çiçeklerin bozulduğunu, borçların da hâlâ ödenemediğini ifade etti.
Marketlerde çiçek satışına karşı olduğuna işaret eden Bolat, çiçekçilerin bir derneğinin olmamasının sistemsizliğe neden olduğunu savundu.
Bolat, halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle çiçek alamadığı, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi sonucu masraflarının arttığı bir dönemde kayıt dışı ekonominin de kendilerine darbe vurduğuna dikkat çekerek, kamuda çalışan birçok kişinin kaçak bir şekilde çiçek satışı yaptığını söyledi.
Haber ve Fotoğraflar / Ahmet UÇAR