Kıbrıs

Bafra lagününün kalıcı olarak rehabilite edilmesi yönünde çalışmalara devam edildiği belirtildi

Abone Ol

Bafra Turizm Bölgesinde bulunan ve hemen her yıl yaz aylarında ötrofikasyon’a bağlı aşırı alg (su yosunu) oluşumu ve bu algların sudaki öksijeni tüketerek zaman zaman toplu balık ölümlerinin de gerçekleştiği Bafra Lagününün kalıcı olarak rehabilite edilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Birimi Şube Amiri Eyyup Adalıer tarafından yapılan yazı açıklamaya göre geçtiğimiz gün Mehmetçik – Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu ve Belediye çalışanları, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Personeli, Çevre Koruma Dairesi Yetkilileri, Bölge Otel Temsilcileri ve DoğaPark uzmanlarının katıldığı bir toplantı düzenlenerek Bafra Lagün’ünün kalıcı şekilde rehabilite edilmesi ile ilgili yol haritası belirlendi.

Hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da havaların ısınması ile beraber yoğun şekilde artan alg oluşumunun kendisi su için bir kirlilik olarak görülmese de, aşırı çoğalan alglar yaşadığı sürede sudaki oksijen miktarını azalttığı ve hatta tamamen bitirebildiği için, devamında da bu algların ömürlerini doldurduktan sonra suyun dibine çökmesi su kalitesini ciddi şekilde bozabilmektedir.

'' DoğaPark analizlerinden kısa süre önce Sağlık Bakanlığı tarafından deniz içerisinden alınan su örneğinde de herhangi bir olumsuzluk görülmemiştir ''

Bu noktada Belediye ekiplerinin özverili çalışmaları sonucu yapmış oldukları mekanik müdahale ile alglarını su yüzeyinden toplanmasının yerinde bir çalışma olduğu DoğaPark tarafından yapılan su analiz testlerinde kendini göstermiştir. 15 Temmuz 2023 tarihinde DoğaPark tarafından lagün içerisinden 6 farklı noktadan alınan su örneklerinde suda yaşayan balıkların yaşam kalitesini etkileyecek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.

DoğaPark analizlerinden kısa süre önce Sağlık Bakanlığı tarafından deniz içerisinden alınan su örneğinde de herhangi bir olumsuzluk görülmemiştir.

Yapılan toplantıda Lagün’ün hem su hem zemin kalitesinin arttırılması, ileride tekrar yaşanması muhtemel ötrofikasyon ve aşırı alg oluşumunun önlenmesi ve sudaki oksijen miktarının optimumda turularak anaerobik tepkimenin önüne geçmek için bir dizi önlem alınması konusunda mutabık kalınmıştır.

Bu önlemler içerisinde Çevre Koruma Dairesi tarafından tüm lagün için kapsamlı bir havalandırma sistemi kurulması, DoğaPark tarafından uzaktan su seviye, sıcaklık ve kalitesini ölçebilecek bir system kurulması, Belediye tarafından ise halkın çöpleriyle Lagün’ü kirletmesinin önüne geçebilmek adına uyarı levhaları yerleştirilmesi ve kamera sistemi kurulması da yer almaktadır.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }