Dünya

Ay'dan "hazine sandığı" getirdiler

Abone Ol

Çin'in keşif aracı bugün geri dönerek tarihi görevini başarıyla tamamladı. Ay'ın uzak yüzünden numune toplayıp bunları Dünya'ya getiren ilk uzay aracı, Chang'e-6 oldu.

Devlet kanalı CCTV, keşif aracının modülünün yerel saatle 14.00'te (Türkiye saatiyle 09.00) ülkenin İç Moğolistan bölgesindeki önceden belirlenmiş bölgeye indiğini bildirdi.

Yapılan canlı yayında, modülün paraşütle inmesinin görev kontrol odasında alkışlarla karşılandığı görüldü.

Odadaki Çin Ulusal Uzay İdaresi Başkanı Zhang Kejian, "Chang'e-6 Ay keşif görevi tam bir başarıyla sonuçlandı" dedi.

3 Mayıs'ta fırlatılan Chang'e-6'yla Çin şimdiye kadar gerçekleştirdiği en karmaşık görevi tamamlamış oldu.

Bu başarı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in "ebedi hayal" diye adlandırdığı dominant uzay gücü olma hedefi açısından önemli bir adım anlamına geliyor.

Tebrik mesajı yayımlayan Şi, "uzay, bilim ve teknoloji açılarından güçlü bir ülke yaratmak için bir başka dönüm noktası niteliğindeki kazanım" ifadesini kullandı.

Chang'e-6'nın toplam ağırlığı iki kilogramı bulan Ay tozu ve taşı getirdiği tahmin ediliyor. Getirilenleri önce Çinli bilim insanları inceleyecek, diğerlerinin erişimineyse onlardan sonra açılacak.

Örnekler, Ay'ın uzak yüzünde bulunan, Dünya'dan asla görülmeyen ve 4 milyar yıl önce oluştuğu düşünülen bir çarpma krateri olan Güney Kutbu-Aitken Havzası'ndan bir sonda ve robotik kolla alındı.

Örneklerin analiziyle Ay, Dünya ve Güneş Sistemi'nin nasıl oluşup geliştiği konusunda daha fazla bilgi edinilebilir.

Chang'e-6, Çin'in Ay'daki kaynaklardan faydalanma hedefine de yardımcı olabilir.

Bilim insanları örneklerin hangi bulguları ortaya çıkaracağını merakla bekliyor. Brown Üniversitesi'nden gezegen bilimcisi James Head, "Bu bir altın madeni, hazine sandığı. Uluslararası bilim camiası bu görevden dolayı çok heyecanlı" dedi.

Hong Kong Üniversitesi'nden gezegen jeoloğu Yuki Qian da hem bilim dünyasının bazı sorularının yanıtlanacağını hem de Ay'daki kaynakların değerlendirilmesi için önemli bir adım atıldığını vurguladı.

Pekin, 2030'a kadar Ay'a insan göndermeyi ve uydunun Güney Kutbu'nda bir araştırma üssü kurmayı planlıyor.

Buzlaşmış su bulunduğuna inanılan bu bölgede ABD de benzer bir yapı oluşturmak istiyor.

ABD de Artemiz göreviyle 50 yılı aşkın süre sonra 2026'ya kadar Ay'a astronot göndermeyi hedefliyor.

NASA Başkanı Bill Nelson, nisanda ABD'li parlamenterlere yaptığı konuşmada iki ülkenin yarış halinde olduğunu bildirmişti:

Güney Kutbu'na ilk onların gidip sonra 'Burası bizim bölgemiz, siz gelmeyin' demelerinden endişeleniyorum. Orada su olduğunu düşünüyoruz, su varsa roket yakıtı da vardır.

2026'da Chang'e-7'yi ve 2028'deyse Chang'e-8'i Ay'a göndermeye hazırlanan Çin ise uzaydaki keşiflerinin tüm insanlığa faydalı olacağını savunuyor.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }