Avustralya'da Federal Mahkeme, askerlere verilen "işkenceye dayanıklılık eğitimine" yönelik bazı detayların kamuoyu erişimine açılmasına izin verdi.
ABC News'in haberine göre, Yargıç Sarah Derrington, eski asker Damien De Pyle'nin "işkenceye dayanıklılık eğitimlerinde" haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Avustralya hükümetine açtığı davada, daha önce gizli tutulmasına karar verilen belgelerin kısmen kamuoyuyla paylaşılabileceğine karar verdi.
Karar, ABC News'in, askeri eğitimlerin 2017'de parlamentoda açılan soruşturmanın konusu ve halihazırda medyaya yansıdığı gerekçesiyle mahkemeye yaptığı başvurunun ardından geldi.
Eski asker De Pyle, 2019'da aldığı askeri "işkenceye dayanıklılık eğitimi" kapsamında "aşağılayıcı cinsel hareketler" yapmaya zorlandığı ve haklarının ihlal edildiği iddiasıyla mahkemeye dava açmıştı.
Geçen hafta mahkeme, hükümetin, yayınlanması halinde "ulusal güvenliği tehlikeye atabileceği" gerekçesiyle mahkeme dosyasındaki tüm belgelerin, kamusal erişime kapatılmasına ilişkin talebini kabul etmişti.
Eğitimlerde insan haklarının ihlal edildiği iddiası
Davacı De Pyle, açtığı davada, Queensland'deki Kokoda Barracks Üssü'nde eğitimler sırasında 3 gün boyunca askerlerin aç ve susuz bırakıldığını, bu süre zarfında bazı askerlerin halüsinasyon gördüğünü ve kendilerine zarar verdiğini ileri sürmüştü.
De Pyle, hükümetin, askerlere dayanıklılık kazandıracağı gerekçesiyle bu eğitimi savunduğunu ancak eğitimlerde yaşadıkları şeylerin "gerçek" olduğunu söylemişti.
Üslerinin kendisinden "dini inançlarını hiçe sayarak bazı cinsel eylemler" gerçekleştirmesini istediğini öne süren De Pyle, eğitimlerin kendisinde travma yarattığını ve askerden ayrılmasına yol açtığını kaydetmişti.
Kamuoyuna yansıyan mahkeme kayıtlarında, Avustralya hükümeti, askerlerin esir alınmaları halinde maruz kalacakları durumun simülasyonuna imkan veren eğitimlerin "gönüllü" olduğunu ve askerlerin istedikleri zaman eğitimden ayrılmalarına izin verildiğini savunmuştu.
Öte yandan, eğitimler öncesinde askerlerin "çıplaklık dahil fiziksel ve psikolojik stres durumlarına" maruz kalabileceklerine ilişkin bilgilendirildikleri ve süreçte kendilerine sağlık görevlilerinin eşlik ettiği belirtilmişti.
Savunma avukatları, De Pyle'nin de eğitim sonrası verdiği geri bildirim raporunda, eğitimlerden herhangi bir zarar görmediğine ilişkin beyanda bulunduğunu ifade etmişti.
Hükümet, parlamentoda 2017'de başlatılan soruşturma sürecinde adı geçen askeri eğitim programında askerlerin cinsel şiddete maruz kaldığına ilişkin iddiaları yalanlamıştı.
Eğitimlerin "hukuka uygun ve insani" şekilde yapıldığı savunulmuştu.