Teknoloji

Araştırmacılar, kuantum bilgisayarların yakında gerçekten fayda sağlayabileceğini söylüyor

Abone Ol

   Araştırmacılar yeni buluşun ardından, kuantum bilgisayarların yakında gerçekten fayda sağlayabileceğini söylüyor.
   Independent Türkçe’nin haberine göre yeni bir çalışma; bir kuantum bilgisayarın, günümüzün en iyi klasik (ya da kuantum olmayan) bilgisayarların yeteneklerinin ötesindeki hesaplamalarda kullanılabileceğini ortaya koydu.
   Araştırmacılara göre bu, teknolojinin yakında pratik uygulamalarda yararlı olabileceği anlamına geliyor.
   Kuantum bilişim uzmanları bu teknolojinin batarya araştırmaları, ilaçlar ve daha birçok alanda fayda sağlayabilecek yepyeni hesaplama türlerine imkan sağlayabileceğine dair yıllardır umutlu. Ancak mevcut versiyonlar, kuantum bitlerini bozan hatalara eğilimli olmaları da dahil bir dizi sorunla karşı karşıya.
   Kuantum bilgisayarlar, bu hataları birikme hızından daha çabuk düzeltebilmesi gerekiyor. Fakat en iyi kuantum bilgisayarlar bile bunu yapmakta zorlanıyor ve bu da teknolojinin pratik kullanımının kavrayışımızın ötesinde kaldığı anlamına geliyor.
   Öte yandan IBM'in yeni araştırması bu hataların azaltılabileceğini ve bir kuantum bilgisayarın klasik bir bilgisayarın yapamayacağı şekillerde kullanılabileceğini gösterdi. Araştırmanın dışında kalan bilim insanları bu sonuçların, “kuantum işlemcilerinin, geleneksel bilgisayarların erişemeyeceği fiziksel sistemleri taklit etmesini sağlayacak yeni fırsatların habercisi olduğunu” söylüyor.
   Ekip, karmaşık fiziksel süreçleri simüle etmek için 127 süperiletken kübitten oluşan “Eagle” (Kartal) adlı bir IBM kuantum işlemcisi kullandı. Araştırmacılar daha sonra bu simülasyonları gelişmiş klasik bilgisayarlarda yapılan çalışmalarla karşılaştırdı.
   Araştırmacılar modelin ölçeği artarken kuantum bilgisayarın doğruluğunu koruduğunu buldu. Öte yandan klasik bilgisayar nihayetinde yolunu kaybederek kuantum bilgisayara ayak uyduramadı.
   IBM Research'ün kıdemli başkan yardımcısı ve direktörü Darío Gil, “Kuantum bilgisayarların doğadaki bir fiziksel sistemi önde gelen klasik yaklaşımların ötesinde, doğru bir şekilde modellediğini ilk kez görüyoruz” diyor.
   Bize göre bu dönüm noktası, günümüz kuantum bilgisayarların klasik sistemlere son derece zor (ve belki de imkansız) gelen problemleri modellemede kullanılabilecek becerikli, bilimsel araçlar olduğunu kanıtlamada önemli bir adım ve artık kuantum bilişimin fayda sağlayacağı yeni bir çağa girdiğimize işaret ediyor.
   Bir kuantum bilgisayarın sağlayabileceği ekstra hıza odaklanan diğer birçok benzer buluşun aksine, bu yeni araştırma bilgisayarın ölçeğine odaklanıyor. Araştırmacılar, klasik bilgisayarların belleğinin yetmediği araştırmaları yapmak için klasik bir bilgisayardaki bitlerin karşılığı olan 127 kübitten daha fazlasını kullandı.
   Google'ın yürüttüğü ve 2019'da yayımlanan çalışma gibi kuantum üstünlüğü diye adlandırılan diğer benzer araştırmalar, bu amaç için özel olarak tasarlanmış testler içeriyordu. Ancak yeni araştırma, bilim insanlarına gerçekten yarar sağlayabilecek bir sistemin dinamikleri simüle edilerek yapıldı.
   Bu buluş, dün Nature'da yayımlanan “Evidence for the use of quantum computing before fault tolerance” (Kuantum bilişimin arızaya dayanıklılıktan önceki kullanımına ilişkin kanıtlar) başlıklı yeni bir makalede açıklanıyor.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }