Ülkemiz anayollarının birçok noktasında yaya geçitleri var… Yaya geçitlerinin belli belirsiz olması, yanlış bir noktada bulunması, iki şerit arasında devamlılığı olmaması gibi eksikliklerinin yanı sıra yayalar için en büyük sıkıntı trafiğin en yoğun ve en hızlı aktığı yerlerde bulunmaları.
Ülkemiz anayollarındaki yaya geçitlerini kullanarak yolu karşıya geçmeye çalışan yayalar, her gün ezilme tehlikesi geçirirken; araç sürücüleri de bir anda yolun ortasında gördükleri yayalara çarpmamak için ani manevralar yapmak zorunda kalıyor. Tabii ki her yayanın da yaya geçidini kullanmayarak canını tehlikeye attığını da unutmamak gerekiyor.
BAĞIMSIZ TV ve Gazete, Lefkoşa’da yaya geçişlerinin en yoğun olduğu birkaç bölgeyi mercek altına aldı ve yayalar ile sürücülerin yaşadığı sıkıntıları yerinde inceledi.
BAĞIMSIZ Gazete Yayın Yönetmeni Uğur Kaptanoğlu’nun sunduğu ve BAĞIMSIZ TV’de yayınlanan “Sokağın Adamı” programında irdelenen yaya geçitleri konusu, birçok gerçekle de yüzleşmemizi sağladı.
Özellikle öğrenci popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde yolu yaya olarak karşıya geçmenin ne kadar zor ve tehlikeli olduğu görüldü. Trafikte yayalar için yeterli düzenlemelerin olmaması ciddi bir sorun olarak karşımızda dururken, ana caddelerde neden üst geçit veya ışıklı yaya geçitlerinin olmadığını sorgulattı.
Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda büyük tehlike
Lefkoşa’da Gönyeli çemberinden Hamitköy çemberine kadar olan Dr. Fazıl Küçük Bulvarı, hem araç trafiği hem de yaya geçişlerin en yoğun olduğu caddelerin başında geliyor. Özellikle öğrenci popülasyonunun yoğun olduğu Hamitköy bölgesinde, yaya geçişleri çok ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Işıklı yaya geçidi veya üst geçidin olmadığı yolda, yolu karşıya geçmeye çalışan kişiler ezilme tehlikesi yaşarken, araç sürücüleri de trafiğin çok hızlı aktığı güzergahta yavaşlamak ve durmak arasında ciddi bir ikilem yaşıyor.
Sıklıkla araç ve yaya kazalarının olduğu bölgedeki, yaya geçitlerinin çoğunda yaya geçitlerinin boyaları silinmiş, ayrıca birinci şeritteki yaya geçidi ikinci şeritte farklı bir noktadan devam ediyor. Yaya geçitlerinin bulunduğu yerlerde refüj içerisindeki tabelalar ya da bitkiler de yayaların yürüyüş alanlarında karşılarına çıkan başka tehlikeler…
Şehir içinde de durum aynı
Şehir içerisindeki yaya geçitlerinin durumu da anayollardakilerle neredeyse aynı…
Yayaların en çok kullandığı güzergahlar üzerinde yaya geçidi yok… Bu nedenle yayalar, trafiği kontrol ederek yolu karşıya geçmeye çalışıyor.
Özellikle otobüs durakları ile yay geçitleri arasında mesafe olması bir hayli dikkat çekici…
Otobüslerden inen yolcular, durak önünde ya da yakınında yaya geçidi bulunmadığı için bir anda yola atılıyor. Bu da trafik kazalarını kaçınılmaz kılıyor… Bazı sürücüler bir anda önlerine atılan yayalara çarpmamak ya da yol vermek için ani fren yaptığı esnada arkasından gelen aracın çarpması sonucu trafik kazası geçiriyor.
Üst geçit var ama kullanılmıyor
Yayaların ve sürücülerin zor anlar yaşadığı riskli noktalardan bir diğeri ise fuar kavşağı...
Bu bölgede bir de üst geçit bulunuyor ama çoğu kişi burayı kullanmayı tercih etmiyor. Otobüs duraklarına uzak bir konumda bulunan üst geçide ulaşmak için de yine kavşakta karşıya geçmeye çalışan birçok kişi, devamlı araçlar tarafından ezilme tehlikesi yaşıyor.
Yayaları üst geçide yönlendirme işaretlerinin eksikliği ve yolu ayıran herhangi bir tellemenin olmamasından dolayı da isteyen istediği noktada yolu karşıya geçiyor.