Araştırmacılara göre bulgular, aynı zamanda yamyamlığın bilinen en eski kanıtı olabilir.
Araştırmada Kenya'daki bir müzede muhafaza edilen insansı kalıntıları analiz edildi.
1,45 milyon yıllık iskeletin kaval kemiği üzerinde başka bir insansı tarafından yenildiğine dair ayırıcı işaretler saptandı.
Bu işaretler, şimdiye kadar incelenmiş başka kalıntılarda tespit edilen kesme ve diş izleriyle karşılaştırıldı. Sonunda yaklaşık 900 izin kaydedildiği bir veritabanına kaydedildi.
Veritabanına girildikten sonra kaval kemiğindeki 11 işaretten 9'unun taş aletlerle kesilme sonucu oluştuğu ortaya çıktı. Kalan ikisi ise kemiği büyük bir kedinin de dişlediğini gösterdi.
Öte yandan kemiğin tam olarak hangi insansı türüne ait olduğu netleştirilemedi. Dolayısıyla onu kesip yiyen insansıyla aynı türden olup olmadığı da bilinmiyor.
Araştırmacılar, kesilen kemiğin Homo erectus veya Paranthropus boisei türlerinin bir üyesine ait olabileceğini düşünüyor. Ancak henüz fikir birliğine varamadılar.
Çalışmanın ortak yazarlarından paleoantropolog Briana Pobiner, "Alet kullanan bir insansının gelip o kemikten et kestiğini biliyoruz" diye konuştu:
En makul açıklama, onu yemek için bunu yaptıkları.
Bu kaval kemiği Kenya'nın Turkana bölgesinde 1970'de ünlü antropolog Mary Leakey tarafından bulunmuştu.
Ancak kemik, 2017'ye kadar yakından incelenmeye başlamadı.
Kemiğin son derece eski olması da yamyamlığın tarihine dair önemli bir ipucu. Pobiner, konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
Atalarımızın ve akrabalarımızın diğer insanları ne kadar süredir potansiyel yiyecek olarak gördüklerini düşünmek ilginç. (Independent Türkçe)