Kıbrıs

Akansoy, "Kıbrıs Diyalog Forumu" tarafından İrlanda’da düzenlenen programa Kıbrıs’ın iki tarafından da katılım olduğuna dikkat çekti

Abone Ol

   Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy ile CTP Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, İrlanda’nın Dublin ve Belfast kentlerinde "Kıbrıs Diyalog Forumu" tarafından düzenlenen programa katıldı.

   11 Kasım’a kadar devam edecek program, “Kuzey İrlanda Barış Sürecinin Etkileri” başlığı altında devam ediyor. Çalışmalarına yarından itibaren Belfast’ta devam edecek Kıbrıs heyeti kurumsal ve siyasi yetkililerle, parti temsilcileri ve milletvekilleriyle görüşecek.

    Kıbrıs heyetinde, CTP, UBP, DP, HP temsilcilerinin yanı sıra eski müzakereci, CTP eski Milletvekili ve Bakanı Özdil Nami de yer alıyor.

   CTP’yi Genel Sekreter Asım Akansoy ve Dış ilişkiler Sekreteri Fikri Toros temsil ederken, Kıbrıs’ın güneyinden ise AKEL, DİSİ, Yeşiller, DEPA temsilcilerinin yanı sıra eski müzakereci Andreas Mavroyannis de çalışmaya katılıyor.

   Çalışmalarla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan Asım Akansoy, “Kıbrıs’ın her iki tarafından, farklı görüşleri ile birlikte daha iyi, daha insanca bir yaşamın, istikrarın ve sürdürülebilir bir çözümün nasıl yaratılabileceğini düşünen, değerlendiren, kıyaslayan, ciddiyetle çalışan insanların varlığı, Kıbrıs sorununda yaşanan büyük kısır döngünün ötesinde çok değerli bir olanağa işaret ediyor” dedi.

   Akansoy’un sosyal medya paylaşımı şöyle:

   “Son birkaç gündür, CDF tarafından düzenlenen özel bir program çerçevesinde İrlanda’dayız.  Dış İlişkiler sekreterimiz Fikri Toros ve sevgili Özdil Nami yanında, gerek güneyden gerekse kuzeyden çok değerli kalabalık bir heyetle İrlanda barış süreci (Good Friday Anlaşması) üzerinde çalışıyoruz. Salı günü Dublin’de başlayan eğitim programı bugün Armagh’da devam etti.  Yarın itibarıyla Belfast’ta çalışmalar sürecek. Cumartesi günü tamamlanacak.

   Büyük bedellere neden olmuş, on yıllarca süren Kuzey İrlanda mücadelesinin tüm boyutları uzmanlar ve ilgili siyasal, sosyal kişiler ve kurum temsilcileri tarafından Kıbrıs ekibine anlatılıyor. Ardından konular ayrıntılı bir şekilde tartışılıyor.

   Sürekli ifade ettiğimiz “barış inşa süreci”nin (Kuzey İrlanda bağlamında)  nasıl ilerlediğini, bunun yönetimi için hangi sosyal, ekonomik, siyasal ve kurumsal unsurların yaratıldığını, nasıl bir planlama yapıldığını, bunun hayata geçiriliş yöntemini, hükümetin, Sivil toplum örgütlerinin, kadınların rollerini, en ayrıntılı bir şekilde dinleme, tartışma imkanı buluyoruz.

   “Good Friday” 25 yıl önce imzalandı. Barış’ın zamanla çok daha güçlü bir şekilde İrlanda’ya yerleşeceğine dair umutların yüksek olması, akan kanın durması, siyasetin sivil alanda devam etmesi ve kararlılık çok önemli.

   Ekonomik ilişkiler yanında her iki taraf arasında çok farklı konularda programlanmış iş odaklı çalışmalar da gelişmenin önemli göstergesi.

   Tüm bunlardan öte, Kıbrıs’ın her iki tarafından, farklı görüşleri ile birlikte daha iyi, daha insanca bir yaşamın, istikrarın ve sürdürülebilir bir çözümün nasıl yaratılabileceğini düşünen, değerlendiren, kıyaslayan, ciddiyetle çalışan insanların varlığı, Kıbrıs sorununda yaşanan büyük kısır döngünün ötesinde çok değerli bir olanağa işaret ediyor".

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }