Dünya

ABD’nin Irak’taki görevi sona eriyor

Abone Ol

ABD ve Irak’ın, ABD öncülüğünde Irak’taki uluslararası askeri koalisyonun görevinin sona erdirilmesi ve bunun yerine ikili ilişkilerin nasıl olacağı konusunda görüşmeleri başlatmaya hazırlandığını belirtti. Bu, Gazze savaşı nedeniyle gelişmelerin durmasının ardından ileri doğru bir adım oldu. 

Üç kaynağın belirttiğine göre ABD bu mesajı, Irak Büyükelçisi Alina Romanowski tarafından dün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’e teslim ettiği bir mektupta iletti.

Aynı kaynaklar, ABD’nin bu adımı ile, İran destekli Iraklı militan grupların Irak’ta kendisine yönelik saldırılarının ilk durak olması yönündeki önkoşullarını kaldırdığını söyledi. İki kaynak, ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski’nin Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’e ilettiği mektupla Irak hükümetiyle görüşmelere başlamaya hazır olduğunu bildirdiğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı önemli bir mektubun teslim edildiğini ve başbakanın mektubu dikkatle inceleyeceğini açıkladı.

Görüşmelerin birkaç ay, hatta daha uzun sürmesi bekleniyor, ancak sonuçları net değil ve ABD güçlerinin geri çekilmesi de yakın zamanda olmayacak.

ABD’nin Irak’ta 2 bin 500 askeri bulunuyor. Bu askerler, 2014 yılında Irak ordusu tarafından yenilgiye uğratılmadan önce Irak ve Suriye’nin büyük bir bölümünü ele geçiren DEAŞ’ın yeniden canlanmasını önlemek için yerel güçlere danışmanlık yapıyor ve yardım ediyor.

Bağdat dün erken saatlerde, Irak’taki Amerikan güçlerinin kendilerine yönelik saldırılara yanıt olarak, İran’a sadık silahlı grupların kontrolündeki bölgeleri vurmasından birkaç saat sonra, ABD’nin hava operasyonlarını kınadı ve bunları ‘sorumsuz bir şekilde gerilimi arttırma’ olarak tanımladı.

Şarku’l Avsat’ın Fransız haber ajansı AFP’den aktardığı habere göre, Iraklı kaynaklar ABD hava operasyonlarının, Bağdat’ın yaklaşık 60 kilometre güneyinde yer alan Curf el-Sahar bölgesindeki Halk Seferberlik Güçleri’nin (Haşdi Şabi) gruplarından biri olan Hizbullah Tugayları’nın yanı sıra Suriye sınırındaki el-Kaim bölgesini hedef aldığını belirtti.

Düzenli kuvvetlerden oluşan Halk Seferberlik Güçleri’nden yapılan açıklamaya göre, el-Kaim bölgesindeki saldırılarda bir kişi öldü, diğer kişiler de yaralandı. İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ve Haşdi Şabi’den bir kaynak ise saldırıda 2 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi.

ABD’nin bu bölgeleri vurması, Gazze’de Washington’un müttefiki İsrail ile İran’ın desteklediği Hamas arasındaki savaşın yansımaları sonucunda gerilimin devam ettiği bir dönemde geldi.

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, “Bu kabul edilemez bir eylem, yıllar süren iş birliğini baltalıyor. Bölgenin çatışmaların genişleme riski ve Gazze'ye yönelik saldırının yansımaları ile karşı karşıya olduğu bir dönemde sorumsuz bir şekilde gerilimi artırıyor” uyarısında bulundu.

Sözcü ayrıca saldırıları kınadı ve bunları ‘Irak’ın egemenliğinin bariz bir ihlali’ olarak değerlendirdi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, ABD’nin son saldırılarının ‘durumu sakinleştirmeye yardımcı olmadığını’ belirterek ‘Irak’ın egemenliğine yönelik bariz saldırıyı’ kınadı.

Araci “ABD tarafı, Irak’taki ulusal bir kurumun genel merkezini hedef alıp bombalamak yerine, Gazze’ye yönelik devam eden saldırının durdurulması için baskı yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

ABD saldırıların sorumluluğunu üstlendi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, yaptığı açıklamada, ABD kuvvetlerinin Irak ve Suriye’deki ABD askeri personelini hedef alan saldırılara yanıt olarak İran destekli silahlı gruplar tarafından kullanılan Irak’taki tesisleri hedef aldığını belirtti. Washington’un Amerikan personelini ‘korumak için ek önlemler almaya hazır’ olduğu uyarısında bulunurken, ‘Bölgedeki çatışmayı şiddetlendirmek istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

ABD bakanı, bu saldırıların İran destekli milislerin, ABD ordusuna ve Irak ve Suriye’de uluslararası aşırılık karşıtı koalisyon güçlerine karşı gerçekleştirdiği bir dizi saldırıya ‘doğrudan yanıt’ olduğunu belirtti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), hava operasyonlarının Hizbullah Tugayları tarafından kullanılan saha ve depoların yanı sıra ‘roket, füze ve insansız hava aracı’ fırlatmak için kullanılan üsleri hedef aldığını belirtti.

Pentagon’un yaptığı açıklamaya göre, Irak ve Suriye’deki Amerikan kuvvetleri ve uluslararası koalisyon güçleri Ekim ortasından bu yana 150’den fazla saldırıya maruz kaldı. Bu saldırıların sorumluluğunu İran’a sadık silahlı gruplardan oluşan bir ağ olan ‘Irak'taki İslami Direniş’ üstlendi.

ABD’li bir askeri yetkiliye göre, salı akşamı batı Irak’ta yer alan Ayn’ul Esed Üssü, üsse konuşlanmış uluslararası koalisyon güçlerini hedef alan insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradı ve bu durum ‘yaralanmalara ve hasara’ yol açtı. Cumartesi günü de söz konusu üs balistik füzelerle hedef alındı.

Irak Başbakanı Muhammed es-Sudani, uluslararası koalisyon güçlerinin misyonunun sona erdirilmesinin ülkesinin ‘güvenlik ve istikrarı için bir gereklilik’ olduğunu belirterek, uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesi yönündeki çağrısını birçok kez dile getirdi.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }