Ekonomi

7 başlıkla geçen hafta

Küresel piyasalarda geçen hafta ABD tarafından gelen veriler öne çıkan gündem maddesi oldu. Yurt içi piyasalar tarafında ise S&P'nin not artışı önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Abone Ol

Küresel piyasalarda geride bırakılan hafta ABD ekonomisine yönelik veriler ve bu verilerin para politikası patikası fiyatlamalarında yarattığı etkiler öne çıktı. ABD piyasalarında teknoloji bilançoları da geçen haftanın ana başlıklarından biri oldu.

Yurt içi tarafta ise tatil nedeniyle kısa haftada S&P'nin kredi notu değerlendirmesi ve makro taraftaki bazı veriler izlendi.

İşte geçen haftanın önemli gelişmeleri

1- ABD'de istihdamda kasırga ve grev etkisi

ABD'de Ekim ayında tarım dışı istihdam 12 bin ile beklentilerin oldukça altında arttı. Verilerde ABD'deki kasırgaların ve grevlerin etkili olduğu izlendi.

2- Altın rekor tazeledi

Altın, ABD’deki seçim telaşının liman talebi oluşturmasıyla rekor seviyeye ulaştı.

3- Apple’ın geliri üç aylık dönemde arttı

ABD'nin teknoloji devlerinden Apple'ın geliri, temmuz-eylül döneminde yıllık yüzde 6 artış kaydetti. Net kârı ise bu dönemde geriledi. Apple'ın iPhone, Mac ve iPad satışlarında artış kaydedildi.

4- Çin'de imalat göstergesi 6 ay sonra eşik değeri aştı

Çin'in resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında 50,1 değerini alarak Nisan ayından bu yana ilk kez sınırlı da olsa eşik değerin üzerine çıktı.

5- S&P bu yıl ikinci kez Türkiye’nin kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti, görünüm durağan. S&P, böylece Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez artırdı.

6- Yüksek tüketim grubu elektriği maliyetine göre ödeyecek

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni düzenleme ile enerjide yüksek tüketim grubunda olan meskenlerin elektrik fiyatını maliyetine uygun şekilde ödeyeceklerini belirtti.

7- Doktor Kıyamet Bloomberg HT’ye konuştu: Kamu borçlanmasında kriz yaklaşıyor

Kriz kehanetleri ile tanınan yatırımcı Marc Faber, Bloomberg HT’ye verdiği röportajda, kamu borçlanmasının yüzdesel olarak bakıldığında Batılı ülkelerde gerçekten endişe verici olduğunu ve kesinlikle bir krize doğru gidildiğini söyledi. Öte yandan, Türkiye’de 2025’te bir alım fırsatı olacağını kaydeden Faber, o noktadan sonra ABD tarafında satış fırsatları oluşacağını belirtti.

{ "vars": { "account": "G-4YY0F4F3S9" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-1E4JSD5JXZ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }