Narenciye ihracatının bu yıl gerçekleşmemesi üzerine narenciye kasası üretim sektörü büyük bir darbe aldı. Üreticiler, hem maddi hem de depolama açısından büyük sıkıntı yaşıyor. Öte yandan kasa ithalatı gümrüksüz bir şekilde devam etmekte.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) profesyonellerinin ziyaretiyle yapılan tespit sonucu üç plastik kasa üreticisinin elinde toplam 1 milyon 270 bin adet kasa kaldı.
Ziyaret çerçevesinde, Dilekler Ticaret Ltd’de 500 bin adet, Gökhan Saraç Ltd’de 240 bin adet ve Bardakçıoğlu İthalat İhracat Ltd’de ise 500 bin adet küçük boy ve 30 bin adet de büyük boy kasa mevcut olduğu ilgili işletmelerce beyan edildiği ve muhafaza edilen depolarda söz konusu kasalar uzman tarafından yerinde görüldü.
İşletme sahipleri söz konusu kasaların “tek kullanımlık” olduğunu ve başka sektörlerde kullanımının pek mümkün olamayacağını belirterek toplamda 20 milyon TL değerinde bir malzemenin ellerinde kaldığını ve önemli maddi kayıplar yaşadıklarını ifade etti.
Diğer taraftan, yetersiz üretim kapasitesi koşulları altında 1987 yılında yürürlüğe giren Geçici İthaller (Ambalaj Malzemesi) Tüzüğü kapsamında ithal kasaların gümrük vergisi alınmadan geçici ithalatı yapılmakta.
Günümüz şartlarında işletme sahipleri, hem yeterli üretim kapasitesinin mevcut oluşu hem de bu yıl narenciyede yaşanan sorundan kaynaklı elde kalan fazla stok varlığından dolayı kasalara ilişkin geçici ithalat uygulamasına ivedi bir şekilde son verilmesi gerektiğini önemle vurguladı.
KTSO olarak, işletmeler için ciddi ekonomik kayba ve kasaların elde kalışlarının devam etmesi durumunda ise çevre için önemli bir kirliliğe neden olabilecek bu sorunun çözümü için bir an önce harekete geçilmesi gerektiği bildirildi.