Merkezi Cezaevi, mahkum annelerin 0-2 yaş çocuklarına yönelik hazırlanan ‘’İÇERİDE ÇOCUK VAR’’ projesinin tamamlanmasıyla bir ilke imza attı. Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan, projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, cezaevindeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi için atılacak her adımı desteklediklerini vurguladı. Erdoğan, böylesine hassas bir konuda duyarlılık gösteren kadın gardiyanlara özel olarak teşekkürlerini iletti.
Erdoğan, projenin, cezaevindeki çocukların yaşam standartlarını yükseltmek ve onların gelişim süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. "Bu proje, çocukların sadece fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda duygusal ve zihinsel gelişimlerine de katkı sağlıyor. Proje, çocukların daha kaliteli ve güvenli bir ortamda zaman geçirmelerine imkan sunuyor," dedi.
Projeyi hayata geçiren ve uzun yıllar gardiyan olarak görev yapan Melda Yetişmiş Özmanevra, projenin detaylarını ve amacını paylaştı. Özmanevra, "Uzun yıllardır cezaevinde çalışıyorum ve burada çocuklara yönelik bir projeyi hayata geçirme ihtiyacı her zaman vardı. Kadın Cezevinde annelerinin yanında kalmak zorunda olan 0-2 yaş arasındaki çocuklar için kurulan anne-çocuk ünitesi fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesine katkı sağlamak ve bu proje ile eğitici, görsel ve sosyal faaliyetlere katılma imkanı oluşturduk.
Eski bina bu çalışmayı hayata geçirmek için yetersizdi, ancak yeni binanın fiziksel yapısı bu tür bir projeyi mümkün kıldı. Mahkum ailelerin çocuklarına karşı her zaman hassasiyetle yaklaştık. Eskiden mahkum ailelerin çocuklarına evimde bile baktığım zamanlar oldu, çünkü cezaevinde oyun alanı yoktu ve oyuncaklar yasaktı. Ancak, şu an bu konuda daha esnek bir yaklaşım benimsendi." dedi.
Projenin gerçekleşmesi sürecinde aktaran Özmanevra, "Bu projeyi tamamen kendi çabalarımızla gerçekleştirdik. Sosyal sorumluluk anlamında önemli bir çalışma yürüttük. Kimse anne babasını seçemez ve bu çocuklar suçsuzken suçlu olarak dört duvar arasında doğuyor. Biz ilk önce onların dünyasını renklendirmek istedik ve duvarlara ressam Çağrı Derici'nin gönüllü olarak yaptığı renkli resimler çizildi. 0-2 yaş çocuklar için oyuncaklar ve kitaplar temin edildi. Çocuk gelişimi eğitimi almış gardiyanlarımızdan destek aldık. Ayrıca bazı gönüllü iş insanları ve bazı sivil toplum örgütleri de bizlere maddi katkı sağladı. Çocukların dış dünyaya adapte olmaları için her türlü detayı düşündük," diye ekledi.
Projenin sunulmasının ardından çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını belirten Özmanevra, cezaevindeki çocukların yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik atılan bu adımın önemine dikkat çekti. Cezaevi yönetimi ve gönüllülerin katkılarıyla hayata geçirilen bu proje, mahkum annelerin çocuklarıyla daha sağlıklı bir ortamda zaman geçirmelerini sağlıyor.
Bu projenin hedefi, makhum çocuklarının cezaevi dışındaki yaşıtları gibi fiziksel ve sosyal becerilerini geliştirmek için ortam sağlamak, konuya dikkat çekmek, toplumda konuyla ilgli farkındalık yaratmak, söz konusu çocukların cezaevindeki yaşam koşullarını iyleştirmek.
Bu projenin başarılı bir şekilde uygulanması, çocukların cezaevi koşullarında daha iyi şartlarda büyümeleri için yeni adımların atılmasına öncülük edebilir. Cezaevi Müdürü Erdoğan, bu tür projelerin devam edeceğini ve cezaevindeki yaşam standartlarını daha da iyileştirmek için çalışacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.